Egri csillagok: rekordok a várban és Dobó-kutatások

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. február 01. 14:25

2017-ben az Egri Dobó István Vármúzeumban több mint négyszázezer vendég fordult meg.

Ezzel a Nemzeti Emlékhelyen működő intézmény az elmúlt évben is Eger legnépszerűbb turisztikai attrakciójának bizonyult, ahová a hazai múzeumok közül a legtöbben látogattak el. A várban 350 ezren találtak élményeket, 50 ezren pedig a Gárdonyi-házat, a Valide Szultana török fürdő romjait és a Ziffer Sándor Galériát is felkeresték.

Ezek a létesítmények szintén a múzeum kezelésében működnek. 2017-ben a hazai látogatók mellett nagy számban érkeztek lengyel, szlovák és román turisták is, sőt nem kevés japán, kínai és dél-koreai vendég is meglátogatta a múzeum tárlatait és bemutatóit.

Fegyverpróba a Gótikus-palota előtt

Fotó: Mentusz Károly

Folytatódnak a fejlesztések

Berecz Mátyás igazgató elmondta, hogy több mint nyolcezer diák vett részt a különféle múzeumpedagógiai foglalkozásokon, a nyári táborokon és összességében 120 ezer fiatal látogatta meg a várat és a kiállításokat. Tavaly folytatódott a vár további műemléki és turisztikai fejlesztéseinek előkészítése, amelyek várhatóan 2020-ban fejeződnek be.

Ezek egyike - amely az alsó várudvar fejlesztésére irányul - európai uniós, a másik - a felső várban - a kormány által meghirdetett Modern Városok program keretében valósul meg. A fejlesztéseket megelőző régészeti feltárások nagy részét már el is végezték.

A két fejlesztési projekt hatmilliárd forintos támogatással jöhet létre. Egy harmadik - kisebb - projekt pedig az úgynevezett Zárkándy-bástya helyreállítását, állagmegóvását szolgálja, melyre háromszáz millió forintot költenek.

Újdonságokkal jelentkeznek

A múzeum 2018-ban is újdonságokkal jelentkezik, miután ebben az évben lesz ötven éve annak, hogy elkészült és bemutatták az Egri Csillagok című magyar filmet. Így e jubileum köré szervezik programjaikat. Készülnek a júniusi Múzeumok éjszakájára, augusztusban pedig a Végvári Vigasságokra is. Október 17-én tartják az Egri Vár Napját, amikor a törökök elleni győztes, 1552-es csatára emlékeznek.

Az intézmény vezetése közönségtalálkozóra és élménybeszámolóra szeretné meghívni az Egri Csillagok című film alkotóinak még közöttünk levő személyiségeit. Azt is tervezik, hogy augusztusban díszelőadás keretében mutatják be az Egri Csillagok című musicalt, a filmben egykor közreműködöttek tiszteletére.

Koszorúkat helyeztek el Dobó István szarkofágjánál

Fotó: Mentusz Károly

Kutatások Dobó Istvánról

Az idei elképzelések között az is szerepel, hogy pályázati támogatással Egerben és a szlovákiai Dobóruszkán - a hős várkapitány szülőhelyén - hasonló tematikával működő emlékhelyeket hoznak létre. A tervezett kiállítások a Dobó családról, Dobó István életéről, tevékenységéről és a hős kultuszáról szólnak majd.

Mindezek mellett kutatásokat is folytatnak a legendás várkapitányhoz fűződő történelmi örökséggel kapcsolatban. 2017-ben az egri várban régészek tárták fel Dobó István egykori palotájának maradványait. A tervek szerint ennek az alapjaira építve hozzák létre a palota rekonstruált másolatát.