Egy hétvégére a szerelmesek falujává válik Noszvaj

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2019. január 24. 09:52

A február 16-i hétvégén Noszvaj a szerelmesek falujává változik. Minden program, minden helyszín a szerelmet és a szeretetet hirdeti.

Ízelítő a turisztikailag különösen aktív falu programkínálatából: egynapos esküvőket szerveznek a De la Motte-kastélyban, amely lehet egy romantikus vallomás, vagy éppen évforduló, netán lénykérés… Az igeneket két tanú, pezsgő és házasságlevél „hitelesíti”.

Illik e programhoz a jegygyűrű kovácsolás Antik Antinál a Pocemben, azaz a hajdani, ma múzeumként funkcionáló barlanglakásokban. Lehet bérletet venni a Szerelemjáratra, amivel egész nap utazhatunk a faluban a különféle helyszínek között a szafari buszon. És még mindig szerelem vagy akár szex is: a Pajzán Meseút csupa újdonsággal kecsegtet.

A kézműves foglalkozás keretében ajándékot lehet készíteni a szerelmünknek. Ha vonakodik a kiszemelt kedves, érdemes szerelmi bájitalt keverni neki, gyógyteákból és gyógynövényekből. Lesz még szerelem- hétvégi nyalánkság, mézeskalács díszítés a Gazdaházban, lekvárkóstoló totóval a Farkaskő Vendégházban. A kívánságfa is romantikus: a szívecskékre írt kívánságokat messzire repíti a szél.

Síkfőkúton romantikus tóparti randevú forró fánkkal, forró borral és a szerelem mécseseivel várja a turistákat. Lesz fotózkodás Mi ketten szlogennel, Mámoros éjszaka jeligével borkóstolás a Gazsi Pincében. A Harmónia Cukrászdában egész nap szívecskés sütemények és Cupidó koktéljai várják a vendégeket.

Amint azt Szabó Péter alpolgármester elárulta, Noszvaj 2018-ban nagyon sikeres évet zárt, a turizmus 2015 óta töretlenül fejlődik a településen. A vendégéjszakák száma tavaly elérte a 65 000-et. A fizető vendégéjszakák aránya folyamatosan nő. 2018-ban új állandó programként debütált az erdőjárók örömére a Forrástúra Az idei újdonságok közé tartozik a Borplaccon megrendezésre kerülő Sonka és Bor fesztivál.

A régi noszvajiak előtt tisztelegve felelevenítik a Forrástisztítás hagyományát április 6-án. Ennek a történetéhez hozzátartozik, hogy a 19. században minden erdőjárónak - legyen az jobbágy, polgár, vagy nemes - joga volt a forrásokból való vízvételre. Ezért a parasztság minden húsvét előtt kitisztította a Noszvaj északi hegyeiben megbújó foglalt forrásokat, azaz kutakat, hogy mindenki számára biztosított legyen a tiszta és bővizű forrásvízvétel lehetősége. Ezt elevenítik most fel.

Ötvenmillió forinthoz jutottak pályázat révén, amelyből a Patak parti helyi termelői piacot korszerűsítik. Itt 19. századi környezetben, góré stílusú árusítóhelyeken vásárolhatják majd meg a turisták a mintegy 38 helyi termelő noszvaji portékáit.

Magánberuházásban 2019-ben 10 vendégház, valamint egy hotel, egy cukrászda és egy pálinkafőző is nyílik. Különlegességnek ígérkezik a barlanglakásba vájt vega-snack-bár is.