Egy napig legálisan lehet strandolni a Római-parton

Forrás: turizmus.com

 2019. június 27. 11:25

Szombaton, 1973 óta először strandolhatunk legálisan a Duna fővárosi szakaszán. Civil szervezetek Római Szabadstrand Tesztnapon tartanak, a kerület jövőre igazi szabadstrandot ígér.

A Római szabadstrand a nemzetközi Duna-nap alkalmából egynapos tesztüzemben működik június 29-én a Valyo Egyesület és a Fák a Rómain csapatának jóvoltából. A szabadstrand átmeneti megnyitását a Valyo Egyesület szervezésben egy ötnapos nemzetközi építőtábor előzi meg, ahol az alkotók megtervezik és megalkotják az instant strand egynapos infrastruktúráját is.

A 15 órakor kezdődő eseményen igazi strandhangulat lesz, ki lehet próbálni a kenuzást, SUP-ozást, röplabdapálya és persze dunai föveny várja a közönséget. A strandhangulatot zenélő bicikli alapozza meg, az érdeklődők pedig kerekasztal-beszélgetésen ismerhetik meg a Rómaira tervezett fejlesztések részleteit.

A tervek szerint 2020-ra készül a szabadstrand a Rómain

Fotó: Wikimedia Commons

A Római Szabadstrand Tesztnap az önkormányzatok pozitív és előremutató döntéseinek köszönhető – írják a szervezők. Óbuda önkormányzata 2020-ban szabadstrandot szeretne kialakítani a területen, melyre ötletpályázatot ír ki. Emellett megbízta a Hello Wood építészcsoportot egy úszó installáció tervezésével a Rómaira, a Fővárosi Önkormányzat pedig 400 millió forintot különített el a terület fejlesztésére.

A helyi civil csoportok azt remélik, hogy ezzel a döntéssel végleg lekerült a napirendről a "környezetpusztító mobilgát" terve és elindulhat a Római fejlesztése.