Egyedi méretarányú vasútmodellekből nyílt állandó kiállítás Pécsen

Forrás: MTI

 2014. június 11. 15:39

Magyarországon egyedülálló és Európában is ritkaságnak számító vasútmodell-kiállítás nyílt a baranyai megyeszékhelyen, a Zsolnay Kulturális Negyedben június 11-én.

A pécsi kulturális létesítményben egy 200 négyzetméteres teremben még ez év elején nyílt meg az elektronikus modelljárművek játszóháza, amelyben többek között modellvasút terepasztalokkal, autómodellekkel, azokhoz kapcsolódó versenypályákkal várták a családokat. Az üzemeltetők ezt a létesítményt bővítették most a méretarányaik miatt kuriózumnak számító vasútmodellekkel és a hozzájuk kapcsolódó terepasztallal.

Márta István, a Zsolnay Kulturális Negyedet működtető Zsolnay Örökségkezelő Nkft. ügyvezetője azt mondta: a létesítmény megnyitása óta folyamatosan törekedtek arra, hogy magánvállalkozók segítségével nyissanak újabb és újabb lehetőségeket, kezdeményezzenek programokat a negyedben. Ennek részeként állapodtak meg a modellezéssel foglalkozó Tproject nevű csoporttal, amely vállalta, hogy állandó kiállítást és játszóházat hoz létre. Az ügyvezető kiemelte: az ilyen együttműködéseknek köszönhetően folyamatosan emelkedik a negyed látogatottsága; idén éppen ezek miatt a tavalyi 200 ezer fizető nézőnél is több vendégre számítanak.

 

Pécsen öt mozdony, tucatnyi kocsit tartalmazó három szerelvény és két állomás kapott helyet a 19 méteres pályaszakaszon. A terepasztalon vannak vasúti átjárók, hidak, de még asztaloknál kávézó vagy éppen padon pihenő miniatűr emberfigurák is. A tárlat különlegessége, hogy a terepasztalon akár a látogatók is irányíthatják a szerelvényeket, kezelhetik a váltót.