Elkezdődött a balatoni régió legnagyobb gasztroünnepe

Forrás: MTI

 2023. szeptember 22. 14:54

A Balaton Wine & Gourmet gasztroünnepen a balatoni régió gasztronómiájának jelentős szereplői, közel 50 étterem és borászat várja szeptember 21-24. között a látogatókat a Veszprémvölgyben. A kiállítók mellett a négy nap során mintegy félszáz izgalmas program közül lehet válogatni.

A minőségi ételeknek és italoknak szentelt négy napos gasztroünnepen a balatoni régió gasztronómiai csúcsszereplői, majd 50 étterem és borászat van jelen, többek között a Bistro Sparhelt, a Casa Christa, a Gusto13 Bistro & Delicate és a Kistücsök Étterem Food & Room.

Szeptember 21. és 24. között tartják a Balaton Wine & Gourmet fesztivált

Fotó: Balaton Wine & Gourmet

 

Borászati tekintetben a Balaton Wine & Gourmet a régió egyetlen „terroir” szemléletű fesztiválja, ahol mind a hat balatoni borvidék és az összes irányzat – azaz a hagyományos, az újhullámos, a biodinamikus és a natúrbor – egyszerre jelenik meg. A kiállítók között szerepel többek között a Dobosi Birtokközpont, a Garamvári Szőlőbirtok, a Laposa Birtok, a Veszprémi Érsekségi Pincészet, a Fehérvári Borbirtok és a Kreinbacher Birtok. A borászatokkal együtt a régió italkultúráját képviseli még a Stari Sörfőzde, a Helka Sörfőzde és a Fenegyerek pálinka is.

 

Exkluzív programok szakmabelieknek és ínyenceknek

A kiállítók mellett a CEWI (Central European Wine Institute) együttműködésével borszakmai élménysátor várja naponta izgalmas bemutatókkal a borkultúra iránt elmélyültebben érdeklődő vendégeket. Lesz többek között balatoni vörös-, fehér-, édes és pezsgő borokat bemutató körkép, de itt kap helyet a Csalló Pálinka Manufaktúra programja és kávé bemutató is, a nagyszínpadon pedig a Magyar Sommelier Bajnokság díjátadóján a szakma legjobb borkínálói lépnek közönség elé és vehetnek át elismeréseket.

A gasztroünnep külön belépőjeggyel látogatható, kiemelt helyszíne a Veszprémvölgyben megbújó Jezsuita Templom. Ez a 18. században épített, különleges atmoszférájú épület ad otthont exkluzív élmény étkezéseknek.

Kiemelt helyszín lesz a Jezsuita Templom

Fotó: Balaton Wine & Gourmet

 

Itt, az ódon falak közt fog főzni a francia haut cuisine sztár, Nina Haradji a két Michelin-csillagos Sur Mesure étteremből, csakúgy, mint Carito Lourenço, aki az első női séf Argentínából, aki Michelin csillagot szerzett. A hazai Michelin-díjazottakat képviselve pedig a Salt Budapest séfje, Tóth Szilárd is itt tálalja majd ételkölteményeit.

 

Szórakoztató produkciók, gasztroshow-k és gyereksátor

A gasztroünnep nagyszínpadán a rendezvény házigazdája, Gianni Annoni várja a érdeklődőket, akik számos program mellett egy-egy tematikus nap keretében, a vendégországok előadásait is láthatják.

A gasztrovilág felnőtt hívei mellett a kisebbekre is gondoltak a szervezők. Külön gyereksátorban négy napon át zajlanak változatos programok Kalas Györgyi vezetésével. Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött belépés után a gyerekek megismerkedhetnek a francia almatorta és a quiche , valamint az argentin alfajores elkészítésének titkaival és kulináris barangoláson is részt vehetnek, elmerülve a világ gasztronómiájának izgalmas világában.

A fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt gasztronómiai eseménye.