Magas minőségét elismerő európai tanúsítványt kapott a Magyar Nemzeti Cirkusz

Forrás: turizmus.com

 2019. október 03. 12:30

Három társulat, az ifj. Richter József vezette Magyar Nemzeti Cirkusz, a finnországi Sirkus Finlandia és a svájci Zirkus Knie vehette át Brüsszelben a cirkuszi társulatok magas minőségét elismerő európai tanúsítványt, a Big Top Label-t.

Idén második alkalommal adták át a cirkuszművészet minőségi elismerését Brüsszelben. Magyarországi cirkusz először részesült ebben a megtiszteltetésben.

Az idén 25 éves jubileumát ünneplő Magyar Nemzeti Cirkusz mellett a svájci Zirkus Knie és a finn Sirkus Finlandia vehette át a Big Top Label elismerést.

A tanúsítványt Stéphanie monacói hercegnő, a cirkuszi világszövetség tiszteletbeli elnöke, Heidi Hautala finn EP-képviselő, az Európai Parlament egyik alelnöke és Ujhelyi István magyar EP-képviselő, a díj létrehozásának kezdeményezője adta át szerdán az Európai Parlamentben.

A díjazottak, köztük ifj. Richter József (balról a második) Stéphanie monacói hercegnővel és Ujhelyi Istvánnal

Fotó: Magyar Nemzeti Cirkusz

Ifj. Richter József az MTI-nek elmondta, nehéz megfelelni a szakmai szervezetek és független szakértők szigorú feltételeinek, az elismerés azonban példát mutat és ösztönzően hathat a többi magyar társulat számára is a minőségi fejlődésre. Az igazgató reményét fejezte ki, hogy néhány éven belül nem csak a Magyar Nemzeti Cirkusz  büszkélkedhet az elismeréssel.

A Big Top Label cirkuszszakmai elismerés és program célja, hogy világosan megmutassa a különbséget a jó és rossz minőségű cirkuszok között, biztosítsa, hogy a társulatok mindenben megfeleljenek a legszigorúbb jogi és társadalmi elvárásoknak, például az állattartás területén. A szakmai szervezetek által javasolt cirkuszok részletes ellenőrzésen esnek át, szubjektív és objektív feltételeknek egyaránt meg kell felelniük, a működésükről és minőségükről szóló vizsgálati anyagot pedig egy független szakemberekből álló testület hagyja jóvá.