Évmilliók urai Szegeden

Forrás: turizmus.com

 2018. július 11. 14:53

A szegedi Móra Ferenc Múzeumban – Európában első alkalommal ­– július 14-én tárja ki kapuit a látogatók előtt a világhírű dinoszauruszkiállítás.

Az Évmilliók urai – Élethű dinók Amerikából című kiállításon eredeti fosszíliákat, valós méretű csontváz- és állatrekonstrukciókat tekinthetnek meg az érdeklődők.

Körülbelül négy órán keresztül pakolták ki a szakemberek munkagépek és emelődaru segítségével a Móra Ferenc Múzeumhoz érkezett dinoszauruszokat, melyek kamionokkal utaztak és rendőri felvezetés mellett futottak be a belvárosba, ahol rövidebb időre a forgalmat is le kellett állítani, hogy a nagyméretű járművek be tudjanak állni a múzeum elé – olvasható a múzeum honlapján.

Dínók a szegedi múzeum bejárata előtt

Fotó: MTI / Rosta Tibor

Az egyik dinó méretei akkorák, hogy nem is férne be a múzeumba, így a bejárat előtt kapott helyet.

A kiállítás egyik főszereplője, a T-Rex-robot, amely a konténer hátuljában ülve vészelte át a 10 ezer kilométeres utat, testét daruval emelték fel a múzeum bejáratához, majd több emelőszerkezet segítségével tolták be a múzeum előcsarnokába – a folyamatot kisebb tömeg kísérte figyelemmel a múzeum előtt. A dinó az összeszerelés után különböző testrészeit mozgatva és pislogva fogadja majd a látogatókat – folytatódik a múzeumi beszámoló.

Az Amerikai Egyesült Államokból érkezett kiállítás kurátora, szervezője „Dino” Don Lessem amerikai dinoszaurusz-szakértő, aki számos, dinoszauruszokkal kapcsolatos könyv szerzője, többek között a Jurassic Park és a Dinó című Disney-film szakértője, tanácsadója is volt. Lessemről egy dinoszaurusz-fajt is elneveztek: a Lessemsaurus körülbelül 210 millió évvel ezelőtt élhetett.

A kiállítás egyik sztárja a pislogó T-rex lesz

Fotó: moramuzeum.hu

A kiállításon különböző dinoszaurusz-rekonstrukciókat láthat a közönség. Mozgó, hangot adó dinó-robotok mellett méretarányos csontváz-rekonstrukciókkal, szobrokkal készülnek, valamint eredeti fosszíliákat (fog és karom) is ki fognak állítani. A tervek szerint olyan dinókat is bemutatnak, melyek szerepeltek a legendás Jurassic Park filmekben. Az őshüllők mellett egy körülbelül 65 millió éves – Kína területéről származó – eredeti hadroszaurusztojás-kövületet is bemutatnak a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

 

Kapcsolódó cikkek