Ebben az öt városban jól érzik magukat a digitális nomádok

Forrás: turizmus.com

 2023. április 26. 12:43

A Kiwi.com összeállításában olyan városok szerepelnek, ahol a legjobb élni, ha távmunkában dolgozunk.

A reprezentatív kutatás megállapította, hogy a magyarok több mint felének (56%) véleménye szerint az utazás közben végzett munkának pozitív hatása van a mentális egészségre és munkára is. A válaszadók 35 százaléka úgy véli, hogy az új helyek felfedezése segíthet a stresszoldásban és boldogabbá teheti az utazókat, ami pozitívan hat a munkájukra is. Az utazástól majdnem minden ötödik magyar új ötleteket és inspirációt remél.

„Kutatásunkból kiderült, hogy a Z generáció tagjai gondolják leginkább (61%), hogy az utazás alatti munkavégzésnek pozitív hatása van a mentális egészségükre és a munkájukra is. Ők a legrugalmasabbak a munkavégzés helye és ideje tekintetében"– mondta Eliška Řezníček Dočkalová, a Kiwi.com ügyfélélményért felelős igazgatója.

A digitális nomádok azok, akik munka közben különböző helyszínekre utaznak, és a legtöbbször csak laptopjukra, okostelefonjukra és persze szupergyors internetre van szükségük ahhoz, hogy dolgozzanak. A gyors internet mellett fontos az adott helyen például az életminőség, a biztonság, a megélhetési költségek, a kultúra, a sportolási lehetőségek, a közösségi terek, az éjszakai élet, és persze számít az is, hogy az ott élők mennyire befogadóak.

Számos tényező befolyásolja, hogy egy úti cél mennyire megfelelő a  digitális nomádok számára

Fotó: 123rf.com

A remote.com közzétett egy listát a 100 legjobb helyről, ahonnan távolról lehet dolgozni. A lista élén szereplő városokban a már említett feltételek mellett közös az is, hogy támogató a kultúrájuk a digitális nomádok kapcsán, speciális ösztönzőkkel is találkozhatunk.

 

Kanada, Torontó

Kanada legnagyobb városában a lakosok mintegy fele nem Kanadában született, több mint 140 nyelven beszélnek ezen az igazán multikulturális helyen. Torontó megtalálta a középutat a nagyvárosi nyüzsgés és a kisvárosi élet között, így egy – akár egy kávézókban ledolgozott – munkanap után pezsgő éjszakai élet vár a digitális nomádokra, hétvégén pedig a csodás természet.

 

Spanyolország, Madrid

A mesés tájak, a rengeteg park, tér, a mediterrán konyha, az itt élők vendégszeretete mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Madridot a világ egyik legélhetőbb fővárosaként tartják számon. A spanyol főváros szívesen látja a turistákat, a szabadúszóknak és távmunkásoknak pedig kedvezményes vízumlehetőségeket biztosít.

 

Új-Zéland, Auckland

A legélhetőbb országok listáin Új-Zéland gyakori szereplő. Az ország legnagyobb városa, Auckland egy kialudt vulkán köré épült. Az itt élők nagyon kedvesek, vidámak, rendszeresek a networking események. A kreatívok, startupperek, hipszterek hazája a Ponsonby lakónegyed, ahol jól megférnek egymás mellett a galériák, a specialty kávézók, a stílusos butikok, a független könyvesboltok, a hamburgeres standok, a felkapott bárok és a tengerparti bisztrók.

 

Portugália, Madeira

A Marokkó partjainál csoportosuló szigetek közül Madeira a legnagyobb. A Portugáliához tartozó szigeten szubtrópusi az éghajlat, egész évben süt a nap. A digitális nomádokat nagyon kedvező feltételekkel várják, sőt, a helyiek fesztiválokat, közös túrázásokat is szerveznek, hogy még vonzóbb legyen a szigetük.

 

Finnország, Helsinki

Finnország fővárosában minden adott, amire egy távmunkásnak szüksége lehet. A város építészete lenyűgöző, a természet közelsége pedig folyamatosan érződik, legyen az akár egy strand a város szívében vagy a nyüzsgő várostól nem messze fekvő nemzeti park.