Fényfesztivállal köszöntik a tavaszt Zágrábban

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2023. március 13. 10:53

Március 15-19. között ismét színes fényekbe öltözik a horvát főváros: a Fényfesztivál alkalmából különleges és látványos kivilágítást kapnak a nevezetes épületek, közterek, horvát és külföldi művészek világító installációival találkozhatunk mindenfelé.

Nem mindennapi programot kínál ezen a hétvégén a Budapesttől 3,5 órás autózásra fekvő horvát főváros: március 15-én kezdetét veszi a Fényfesztivál, amellyel a helyiek a tavasz érkezését köszöntik.

A program keretében a zágrábi Alsó- és Felsőváros népszerű épületei látványos díszkivilágítást kapnak, lesznek projektoros vetítések és játékos animációkban is gyönyörködhetünk. A város vezetői a rendezvény öt napja során a város utcáit, parkjait, sétányait és épületeit átadják külföldi és horvát művészeknek, hogy a különböző felületeket festővászonként használják és innovatív műalkotásokat formázzanak belőlük.

Néhány példa a látványos idei kínálatból

Mimara Múzeum – Furcsa dinamika címmel vetítés, amely az ipari forradalom történetét meséli el meglehetősen szokatlan módon, animációs stílusban.

Jelacsics tér – A természet szelleme. A tavaszt idézi az itteni vetítés, amelynek során megelevenedik a természet és kinyílnak a virágok.

Horvát Nemzeti Színház – Az átalakulás. Álomszerű táncjáték a tavasz érkezéséről.

Európai tér - Anooki (A csók). Találkozás két hatalmas eszkimó figurával.

Tomiszláv király tér – Lumineoles. Képzeletbeli, kivilágított madarak táncában gyönyörködhetünk.

Mazuranic tér – Ó, miért kell nekem iskolába mennem? Miközben különleges fényekben úszik a park, egy törött LED-fal segítségével kalandozunk egyet a Horvát Iskolamúzeum gyűjteményében.

Zrinjevac park - A felhők között. Engedje szabadon a fantáziáját, üljön fel egy óriási hintára és hagyja magát ébren álmodni a kellemes fények és zenék hatására!

Zrinjevac – Zenepavilon – Neonkörök. Élénk színek és varázslatos installációk.

Ámulatba ejtő fényfestés a Lotrscak-torony falán

Fotó: J. Duval / Zágrábi Turisztikai Hivatal

A helyszíneket hosszan sorolhatnánk még, lesz olyan hely, ahol a körök adják a fényfestés fő motívumát, máshol az olasz zászló, megint máshol a csillagfényes égbolt elevenedik meg a szemeink előtt. Lesznek különleges fényeffektusokkal megspékelt utcai táncelőadások, a Ribnjak parkban pedig három kivilágított lipicai lóval is találkozhatunk.

A Zágrábi Fényfesztivál minden korosztály tagjai számára látványos élményt kínál, a szervezőlk ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy az installációk megtekintését nem javasolják fotoszenzitív epilepsziában szenvedőknek.

További információ ezen a linken.

Nyitókép: J. Duval / Zágrábi Turisztikai Hivatal