Idén is lesz Bor, mámor... Bénye

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 03. 15:27

Augusztus 12-15. között rendezik meg idén a Bor, mámor... Bénye elnevezésű eseményt Erdőbényén, amely a tavalyi nyitott pincés rendezvény után ismét egyesületi összefogás keretében zajlik.

A falu borászai kevés kivételtől eltekintve „gyüttmentek", közülük többen is kétlaki életet élnek, többen Budapestről ingáznak akár hetente többször is. Hogy mi lehet az, ami számukra annyira különleges varázserővel bír ebben a településben, hogy időt s pénzt nem sajnálva autóznak hosszú órákon át?! A Bor, mámor... Bénye gasztrokulturális rendezvényen erre fény derül.

Fesztiválhangulat

Fotó: Bor, Mámor... Bénye Egyesület

Sokszínű programkínálat

A négynapos eseményen a falu borászatai nyitott ajtóval várják a közönséget, akik könnyen megtalálhatják a leginkább kedvükre valót az egyes pincék válogatott tételei közül. Bár hagyományosan a szombati nap a legerősebb, érdemes már csütörtökön is ellátogatni a faluba: a borokon túl dűlőtúra, ázsiai borvacsora, grillparty és moldvai népzene várja a korán érkezőket. Pénteken többek között tematikus hárslevelűkóstolóval, pincelabirintusos bortúrával, presszópunkkal, pajzán mesékkel folytatódik a programkínálat; amelyet 17 órától koncertek egészítenek ki.

Szombaton több borászat is készül pezsgős reggelivel, majd irány a wartburgos dűlőtúra, építészeti séta, aszúkóstoló vagy egy muzeális borkóstoló, esetleg irodalmi felolvasás, kádárbemutató, élményfestés mindazok számára, akik szívesebben maradnának a kerteken belül.

A gazdag programkavalkádban a borászatok nem feledkeznek el a legkisebbekről sem: számos gyerekjáték, meseelőadás köti le a még nem borozó közönséget. Vasárnap hagyományosan borvásárral zárják a pincészetek a rendezvényt.

A kulináris élményeket többségében környékbeli gasztrósok biztosítják: nyitva tart a Kúria Bisztró, érkezik az Anyukám Mondta, Miskolcról A Leves és a Borsod Burger, lesznek Hegyaljai Tapaszok; specialty kávéval készül a miskolci Jam, a Bab és Víz, valamint az egri Kappu – illetve számos pince saját házikoszttal látja vendégül a nagyérdeműt.

A négynapos rendezvényre a belépőjegy 3000 ft, amelyhez jár egy kóstolópohár – a borászatok csak ebben a pohárban szolgálják ki a vendégeket. Azok számára, akik nem szeretnének ingázni, de már nem találtak a faluban szállást ismét megnyitják a kempinget; de akik távolabbról érkeznek sem kell, hogy aggódjanak: külön buszjárat szolgálja az ő kényelmüket.

 

Erdőbénye a Bor, mámor...-on túl

2020-as év fellendülő hazai turizmusa Erdőbényét sem hagyta érintetlenül: a növekvő igényeket egyre többen próbálják meg kiszolgálni. A Budaházy Fekete Kúria tavaly nyitotta meg az egyelőre csak szezonálisan működő Kúria Bisztrót, a Vayi Borászat cégére alatt állandó nyitva tartással kaphatóak Ungváry Krisztián történész borai, a Bardon Borászat minden hónapban egyszer nyitott pincenapot tart, míg az idén létrejött HelloBénye borturisztikai vállalkozás már két rendezvényt is maga mögött tudhat az idei évben.

 

Résztvevő pincészetek

Bardon Borászat, Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Budaházy-Fekete Kúria és Borászat, Csite Családi Birtok, Illés Pince, Jakab Pince, Karádi-Berger Borászat, Préselő Pincészet, Pro Vinum Pincészet, Sanzon Tokaj, Vayi Borászat, Vinito Borászat

A teljes programkínálat elérhető a weboldalon, illetve az Egyesület Facebook-oldalán.