Így utazhatunk Délkelet-Ázsiába a korlátozások feloldása után

Forrás: turizmus.com

 2023. április 25. 18:16

A Covid-19 korlátozások és szabályok többségét feloldották Vietnámban, Thaiföldön, Kambodzsában és Laoszban a nemzetközi turizmus ösztönzése érdekében, azonban érdemes tisztában lenni a megmaradt korlátozásokkal.
Az alábbiakban a Toan Vinh Tours egy rövid áttekintése olvasható a Covid-19-re vonatkozó követelményekről és az elektronikus vízumról (e-vízum) Vietnám, Thaiföld, Kambodzsa és Laosz esetében.

 

Vietnámban megszűnt a külföldiekre vonatkozó utazási korlátozás

Vietnámban nincs szükség karanténra és Covid-19 igazolásra sem, illetve megszűnt a nemzetközi turisták utazási korlátozása a repülőjáratokon és a szárazföldi ellenőrzőpontokon. Maszkot a nyilvános helyeken már egyáltalán nem szükséges viselni, egyes beltéri helyeken azonban még kérik. A látogatók számára továbbra is szükség van egészségügyi/utazási biztosításra, amely fedezi az esetleges Covid-19 kezelést. Több mint 80 ország jogosult online vízum-jóváhagyási folyamatra, de egyes országoknak (például Németország, Olaszország és Dánia) 15 napig vízummentes belépést tesz lehetővé Vietnám.

 

Thaiföldön szabad a mozgás

2022 októbere óta nem kell a Thaiföldre utazóknak bemutatniuk oltási igazolásukat, antigén tesztjük eredményét vagy utazási egészségügyi biztosításukat. Maszkot csupán az egészségügyi intézményekben kötelező viselni, minden más területen már önkéntes a döntés.

Thaiföldre már nem szükséges oltási igazolást felmutatni

Fotó: 123rf.com

 

Az országba utazóknak erősen ajánlott olyan utasbiztosítást kötni, amely legalább 10 000 dollár egészségbiztosítási fedezetet biztosít. Magyarország része annak a 64 országnak, amelynek állampolgárai 30 napig vízummentesen tartózkodhatnak Thaiföldön.

 

Kambodzsa még kéri az oltási igazolást

Kambodzsában a külföldi turistáknak továbbra is be kell mutatniuk az oltási igazolásukat, valamint egészségbiztosításukat, azonban PCR-tesztre és antigén tesztre már nincs szükség az utazás előtt.

Ha az utazók nincsenek beoltva, érkezéskor csak 5 dollár értékű antigén tesztet kell elvégezniük. Negatív eredmény esetén szabadon felfedezhetik Kambodzsát, pozitív eredmény esetén azonban a vendégek viselik az egészségügyi minisztérium által jóváhagyott szálláshelyen történő elkülönítés költségeit. Az egészségügyi és orvosi ellátásra vonatkozó biztosítás ajánlott, de nem kötelező. A külföldi turisták elektronikus vízumot kaphatnak, melyre a kérelmeket online lehet benyújtani.

 

Laosz is megnyílt a külföldi utazók előtt

Laoszt újra megnyitották a külföldi utazók előtt, és teljesen visszaállt a normális kerékvágásba: nincs karantén, nincs tesztelés, és nem kell igazolni az oltás meglétét. Az utazók karanténmentesen léphetnek be Laoszba szárazföldi, légi vagy folyami hajóval, függetlenül az oltási állapotuktól. A helyiek egy része továbbra is maszkot visel, míg mások nem; a vendégek pedig belátásuk szerint eldönthetik, hogy viselnek-e maszkot.

A legtöbb külföldi turista számára a Laoszba szóló vízum online szerezhető be az e-Visas segítségével. Öt nemzetközi kikötőben lehet használni az e-vízumot, köztük a Wattay Nemzetközi Repülőtéren Vientiane-ban, a Lao-Thai Barátság Hídján Vientiane-ban, a Luang Prabang Nemzetközi Repülőtéren, a Lao-Thai Barátság Híd II-ben Savannakhet tartományban és a Pakse nemzetközi repülőtéren Champasak tartományban.