Elkészült az ország legnagyobb mézeskalácsfaluja Geresdlakon

Forrás: turizmus.com

 2022. november 30. 16:37

Geresdlakon, Baranya megyében már 15 éve minden adventkor elkészítik a falu látképét mézeskalácsból. Ez idén se történt másképp, azonban most egy kis csavar is belekerült: egy Ukrajnából menekülő család az elhagyott házukat és új otthonukat is megformázta, a béke jeleként.

Geresdlak miniatűr mézeskalács másában megtalálhatóak a házak, a hivatalok, a bolt és a templomok is, amiket életképekkel egészítenek ki, hogy igazán élethű legyen – számolt be róla a Pécs Aktuál.

Idén egy meglepetéssel is készültek a falubeliek, melyet a béke szimbólumaként helyeztek el a mézeskalácsfalut tartó terepasztalon. Egy háromgyermekes család az Ukrajnában zajló háború elől a faluba menekült, ahol új otthonra leltek. Ők a mézeskalácsfalu készítésekor megformázták ukrajnai és jelenlegi otthonukat is, apró zászlókkal jelezve, hogy különleges épületek.

Az idei mézeskalácsfalu másik különlegessége, hogy a kiállítóterem falain megjelentek Geresdlak testvér-, illetve partnertelepülései, címerrel, zászlóval és egy-egy, a tájra jellemző sajátossággal.

geresdlak_mezes

A mézeskalács-készítésben idén egy Ukrajnából menekült család is részt vett, ők megformázták elhagyott és jelenlegi otthonukat is

Fotó: Pécs Aktuál

Így például a finn sarokban rénszarvasok, a székely Mikóújfalunál székelykapu, medvék láthatók, illetve az osztrák Raaba-Grambach testvértelepülésnél mézeskalácsból megformálták az alpolgármestert és feleségét, aki házuk előtt integet – írja a Csodálatos Magyarország.

A mézeskalács épületek elkészítése és díszítése minden évben heteket vesz igénybe. Az ötletgazda Kettné Schmidt Tímea, ő kezdetben csak a saját házát szerette volna megformázni mézeskalácsból, azonban a környékbeliek csatlakoztak hozzá és egyre nagyobb lett a mézeskalácsfalu. Ma már 25 négyzetméteres a kiállítótér, ahol a falu megelevenedik - ez a való életben 88 hektárnak felel meg. A mintegy 100 épületből álló falu elkészítéséhez idén 70 kilogramm liszt, 30 kiló porcukor, 7 liter méz, 300 tojás, 20 csomag fahéj, 10 kiló margarin kellett.

geresdlak_mezes

A geresdlaki mézeskalácsfalu látképe

Fotó: MTI/Sóki Tamás

A geresdlaki mézeskalácsművészek elárulták a tökéletes díszítés titkát is: Az íróhoz a porcukrot 10-12-szer szitálják át, majd 15 dekagrammot kimérnek belőle és 20 perc alatt felverik egy közepes méretű tojással.

A Mézeskalácsfalunak a régi, napjainkban már nem használt iskolaépület ad otthont. Az aprólékos műalkotások egyébként nem csak karácsonykor, de egész évben megcsodálhatók, előre bejelentkezés után, kis csoportokban.

Kapcsolódó cikkek

Geresdlak mézeskalácsból

2016. december 06.