Ismét kolbászfesztivál lesz Békéscsabán

Forrás: MTI

 2016. október 23. 16:22

Több mint 110 ezer vendéget várnak az október 28-án kezdődő, immár 20. alkalommal megrendezésre kerülő Csabai Kolbászfesztiválra.

Hégely Sándor fesztiváligazgató elmondta: a négynapos rendezvényre a térség hagyományosan megtelik, hiszen ismeretei szerint Békéscsaba ötven kilométeres körzetében már nem igazán lehet szálláshelyet találni a fesztivál ideje alatt.

A részletekről szólva elmondta, hogy október utolsó hetére szabályos fesztiválvárost építenek a békéscsabai városi sportcsarnok környezetében,  a 100 ezer négyzetméteres területen 15 ezer négyzetmétert hatalmas sátrakkal le is fednek.

 

Az idei fesztivál egyszerre őrzi a hagyományokat, de szolgál számtalan újdonsággal is. Így 29-én délelőtt lesz a legnagyobb attrakció, a kolbászkészítő verseny, amelyre immár 750 csapat nevezett be, de a fiatalok is megmutathatják tudományukat, hiszen az előző napon 250 csapat vesz részt az ifjúsági kolbászkészítő versenyen.

Szintén a hagyományok keretében mérkőzik meg az a csaknem 150 kolbászkészítő, akik a nemzetközi szárazkolbászversenyen mérik össze kolbászkészítő tudásukat.
A négynapos rendezvény alapeleme természetesen továbbra is a disznóvágások bemutatása, a csabai disznótorok hagyományainak a továbbadása. Hégely Sándor szerint ugyanis igazán csak itt szeretheti meg a csabai kolbászt a vendég.  Ismét megrendezik az élelmiszeripari és mezőgazdasági kiállítást is. Sőt, az idei fesztiválra időzítve jelenik meg a Csabai táj, ember, munka, szokás, kolbász, fesztivál című, fotókkal gazdagon illusztrált könyv is, amelyet Ambrus Zoltán, a kolbászfesztivál alapítója és korábbi igazgatója szerkesztett.

Az idén is lesznek vendégei a fesztiválnak, így bemutatkoznak Gyula és a szlovákiai Érsekújvár városai, valamint a Balaton-felvidéki borászok.