Katalóniában egyre több nyilvános hely csak a védettség igazolásával látogatható

Forrás: MTI

 2021. november 26. 13:32

Katalóniában péntektől számos nyilvános helyen – például éttermekben, edzőtermekben, mozikban és idősotthonokban – kérnek oltási igazolványt vagy negatív koronavírustesztet a belépéshez. Ez eddig csak az éjszakai szórakozóhelyeken volt követelmény.

A katalán autonóm kormány egészségügyi tárcája szerint az intézkedés lehetővé teszi, hogy ezeknek a nyilvános helyeknek a járvány terjedése ellenére se kelljen bezárniuk. A tárca hangsúlyozta, hogy a regisztrált fertőzések száma a védőoltásnak köszönhetően meg sem közelíti a korábbi járványhullámok során tapasztaltakat.

Katalóniában százezer emberből átlagosan 208-an lettek fertőzöttek az utóbbi két hétben, míg az országos átlag 160 eset.

A fertőzöttségi arányt tekintve a tizenhét spanyol tartomány közül jelenleg Katalónia az ötödik helyen áll. Extremadurában a legkedvezőbb a helyzet, míg Navarrában a legrosszabb.

Katalóniában eddig csak az éjszakai szórakozóhelyeken kellett igazolni a védettséget

Fotó: 123rf.com

Navarrában  szombattól vezetik be az oltási igazolvány vagy a negatív teszt követelményét a 60 férőhelynél nagyobb vendéglátóhelyeken, valamint a diszkókban és a kulturális tömegrendezvényeken.

Hasonló lépést terveznek Valenciában és a Kanári-szigeteken is, ahol az autonóm kormányok még a bíróság jóváhagyására várnak az intézkedés bevezetéséhez. Baszkföldön a bíróság a héten elutasította ugyanezt a javaslatot, azonban a helyi kormány fellebbezett a döntés ellen. A központi spanyol kormány nem tervezi országosan elrendelni  az egyes tartományokban bevezetett korlátozásokat.

A 20minutos című internetes lap pénteken közölt közvéleménykutatása szerint a megkérdezettek 78,5 százaléka támogatja, hogy korlátozásokat vezessenek be azok számára, akik nem oltatják be magukat koronavírus ellen.

Spanyolországban 37 és fél millió ember, az eddig oltható 12 év feletti lakosság 89 százaléka kapta meg valamelyik vakcina mindkét adagját.