Konferencia a végvárakról Egerben

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. október 10. 19:19

Az immár több mint harminc éves vártörténeti műhelysorozat részeként október 10-én és 11-én országos végvár konferenciát tartanak Egerben.

A szakemberek az újabb kutatások tükrében vitatják meg, hogy miként hatottak az érdekek hazánk kora újkori történelmére. A konferenciát Habis László Eger polgármestere köszöntötte és méltatta a 60 éves Dobó István Vármúzeum munkatársainak tevékenységét, akik folyamatosan gondozzák és őrzik a múlt értékeit. Amellett, hogy változatos programokkal fogadják a várba érkező turistákat, fontos szakmai kutató munkát is folytatnak.  Ezt bizonyítja a végvár konferencia is, amely műhelyként immár 36 éve a tudományt szolgálja.

Az egri vár felújított kazamatájának előterében régi emléktáblákat is őriznek

Fotó: Mentusz Károly

A találkozó egyik főszervezője Mlakár Zsófia történész, a Dobó István Vármúzeum munkatársa lapunknak elmondta, hogy ezúttal különleges, a közvéleményt is foglalkoztató  témáról beszélnek az előadók. Azt igyekeznek bemutatni, hogy a török-kori Magyarországon mi, miért és milyen okból történt.

Az előadások felidézik azt jelenséget, miszerint a XVI-XVII. században még természetes volt, hogy az országot, a nemzetet azok védelmezik a legjobban, akik a saját tulajdonukat és  a jövőjüket is védelmezik. Így fonódott egybe a magánérdek és lett mozgatórugója a közérdek szolgálatának.

Egykor használt  fegyvereket és eszközöket láthatnak a Fegyvermustra kiállításon

Fotó: Mentusz Károly

Akkoriban a magántulajdonú végvárak a köz érdekeit is szolgálták. Erre jó példa a Zrínyi-család - különös tekintettel Zrínyi Miklós élete és tevékenysége -, aki saját várával védte az országot a törökök támadásaitól. Egyebek között arról is szó esett, hogy abban a korban a pénzpolitika miként szolgálta a határvédelmet. Az előadók érintették az erdélyi dinasztikus érdekek  és az ország akkori védelmének összefüggéseit is.

A  konferencia résztvevői egy élő történelmi esemény felidézésének a részesei is lehettek. Az egri vár felújított kazamatájának ágyútermében a múzeum munkatársai korhű ruhákban öltözve, akkori kellékekkel mutatták be a török-kori város piacán játszódott jelenetet.

A szakmai találkozó második, zárónapján újabb előadásokat és vitákat hallgatnak meg a résztvevők. Emellett a vármúzeumban tárlatvezetéssel tekintik meg a nagy sikerrel bemutatott  Fegyvermustra című kiállítást.