Csillagtúra a nyugati végeken

Forrás: turizmus.com

 2018. október 08. 10:41

Magyarország legnyugatibb városában az is nagyon jó, hogy egy becsomagolással akár három országban is barangolhatunk, csillagtúraszerűen. Kiindulópontnak pedig ideális a Gotthard Therme Hotel & Conference.

A napokban az Accent Hotels adott ebből egy kis ízelítőt: újságírók egy kis csoportja Ausztriában ismerhetett meg néhány csoda helyet, csupán félórányi buszozásra Szentgotthárdról. Ha már ott jártunk, Őriszentpéter és a híres Tökfesztivál sem maradhatott ki.

Szentgotthárd környéke bővelkedik programokban. Az Őrségben tökmagolaj sajtoláson, mézeskalács-sütésen vehetünk részt, Ausztriában pedig egy karnyújtásnyira található Riegersburg vára, sőt sonka-, sajt- és csokoládé manufaktúrában is látogatást tehetünk. Szlovénia gyönyörű természeti kincseivel hívogat, továbbá várak és orchideafarm is megéri a kirándulást.

 

A sonkamanufaktúra főépülete

 

 

Mozart és Beethoven szól a malacoknak

A határ közelében, Auersbach-ban található a Vulcano Sonkamanufaktúra. Járt már olyan állatfarmon, ahol a malacok Mozartot és Beethovent hallgatnak? Hát ez ilyen. Franz Habel és felesége 2000-ben döntötte el, hogy olasz mintára kizárólag szárított, érlelt sonkát készít. Úgy gondolták, hogy a kiváló termék alapja a kiváló alapanyag, ezért mindent megtesznek azért, hogy a disznók a lehető legnagyobb jólétben nőjenek fel. A komolyzene nyugtatja őket, de külön zuhanyzót is kaptak, hogy hűthessék magukat nyáron, és az egy disznóra jutó átlagos terület is lényegesen nagyobb, mint lenni szokott. A házaspár, amely korábban is malactenyésztéssel foglalkozott, kikísérletezte, melyik disznófajtákból lesz a legszárazabb és legfinomabb a sonka, és ezekre álltak rá, a receptúrákat is maguk dolgozták ki.

Díjnyertes sonkák

A többszörösen díjnyertes delikátesz sonkakülönlegességek titka a hosszú, aránylag magas hőmérsékleten történő érlelés. A sonkák 18 és 20 fok között érlelődnek klimatizált helyiségben 27, vagy akár 36 hónapon át.

A manufaktúra három emeleten, összesen 1000 m2 területen kalauzolja el az érdeklődőket a sonkakészítés világába. Az idegenvezetések alkalmával bepillantást nyerhetnek a levegőn szárított nemes sonka vagy a finom kolbász előállításába, feldolgozásába és érlelési technikájába. Az elméleti bevezetőt a „gyakorlati rész” követi a sonkabárban és a boltíves pincében: a termékek kóstolásnál újraízlelhetők a régió ízei. Info: www.vulcano.at/

A Vulcano nevet viseli egyébként a térség termékeinek közös brandje is, az osztrákok ugyanis rendkívül szimpatikus módon ajánlják és kínáljak egymás termékeit is, legyen az méz, lekvár, bor, sajt, vagy bármi egyéb.

 

Zotter csokoládé, mint a mindenízű drazsé

Ausztria zöld szívében imádják a csokoládét. Stájerország keleti részén, Riegensburgban nem csak a csokikészítés teljes folyamatát tekinthetjük meg, hanem kiadós kóstolásban is részt vehetünk.

Josef Zotter 1987-ben alapította családi vállalkozását és feleségével, Ulrikevel együtt nyitották meg első cukrászdájukat Grazban. Josef Zotter szeretett kísérletezni az ízekkel, ez néhány különleges termékben is megmutatkozik, található nála például sajt, szalonna- vagy halízű édesség is. Ott jártunkkor a Harry Potteről ismert mindenízű drazsé jutott eszembe, amely enyhén szólva szokatlan ízeivel komoly meglepetést okozott annak, aki belekóstolt.

A Zotter Csokoládégyárban fontos a változatosság, a minőség és az innováció. A cég azon kevesek egyike, amely szem előtt tartja a kreativitást, az eltarthatóságot, a 100%-ban bio alapanyagokat és a méltányos kereskedelmet a kakaóbabok beszerzése során. Josef Zotter nemcsak azt vette a fejébe, hogy kifogástalan minőségű csokit gyárt, de azt is, hogy a gyárat meg is mutatja.

Nagyjából 10 euróért egy üvegfalon át gyakorlatilag a csokoládégyártás teljes menetét végigkísérhetjük a látogatás során, közben folyamatosan lehetőségünk nyílik kóstolgatni. Több száz féle ízesítés létezik. Info: www.zotter.at.

 

A csokigyárban lépten-nyomon kóstolgathatunk

 

Tökfesztivál Őriszentpéteren

Az Őrségi Tökfesztivál ötletgazdái az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága és a Régiófókusz Kht. 2002 októberében indították útjára a térség meghatározó fesztiválját, amely az Őrség egyik hagyományos tájterméke, az olajtök köré szerveződik, gazdag kulturális és gasztronómiai programokat kínálva az ide látogató közel 10 ezer ember számára.

A 80-90 éve itt termesztett olajtöknek erre az időszakra (szeptember vége) esik a betakarítása, magjából nyerik az Őrség „folyékony zöld aranyát”. Ezt az eseményt kívánta a program néprajzilag hitelesen megragadni és turisztikai terméket felépíteni köré. Olyan rendezvényről van szó, ahol vásározóként kizárólag kézműves portékával lehet megjelenni. Egyszerre népszerűsíti a program a hagyományos gazdálkodási formák és a kézműves mesterségek termékeit, jelentős lökést adva a helyi gazdaságnak. A kézműves vásár mellett 2012-ben debütált az a Helyi Termelői Piac, amely amellett, hogy Őriszentpéter és a térség büszkesége, több, ugyancsak nagyon fontos térségi küldetést is betölt: erősíti a hagyományos gazdálkodási formákra építkező helyi gazdaságot, megélhetést biztosít az ezzel foglalkozóknak, friss, egészséges, magyar élelmiszerrel szolgálja ki az itt élőket és az Őrség vendégeit, jó példát mutat, és tulajdonképpen egy önálló turisztikai attrakció szerepet is betölt.

 

A hotelben nemrégiben megújult a lobby és a hozzá kapcsolódó bár

Fotó: Accent Hotels

 

Gotthard Therme Hotel & Conference, a bázis

A csillagtúra kiindulópontja lehet a Gotthard Therme Hotel & Conference az Őrség kapujában 148 szobával várja a vendégeket. A szálloda vezetése mindent megtesz, hogy minél kényelmesebbé és otthonosabbá tegye a vendégek számára a tartózkodást. Családi szobákat alakítottak ki, és a hotel kisállat-barát is egyben, kifejezetten hívják és várják a háziállattal érkező vendégeket, akiket speciális szobák várnak. Nagy hangsúlyt helyeznek a gasztronómiára is, melyhez a környék adta kincseket is felhasználják.

A hotelt még vonzóbbá teszi, hogy közvetlen átjárással megközelíthető a mediterrán hangulatú Termálpark, mely mintegy 1500 m2 vízfelületével, különleges csúszdáival, pezsgőfürdőivel, szaunáival, sportolási lehetőségekkel és wellness kezelésekkel rendelkezik. A hotelben nemrégiben megújult a lobby és a hozzá kapcsolódó bár.

Info: gotthard.accenthotels.com/hu

Közvetlen az átjárás a fürdőbe

Fotó: Accent Hotels

Kapcsolódó cikkek