Korlátozzák a látogatások idejét a Machu Picchunál

Forrás: turizmus.com

 2019. január 27. 10:53

Január 1-jén új jegyszabályokat vezettek be a perui Machu Picchu látogatói számára, mégpedig úgy, hogy rövidítik a látogatási időt. Az új jegyek legfeljebb négy óráig érvényesek, és az ismételt belépés általában nem megengedett.

Nem meglepő az intézkedés, hiszen az elmúlt években szinte egymás lábát taposták a turisták a világ egyik új csodájaként emlegetett látványosságnál. Évente 400 ezren látogatnak ide, és ez az embertömeg már veszélyezteti az UNESCO világörökség egyik legkülönlegesebb látnivalóját, amint arról a CNN és a Travel and Leisure is hírt ad.

A hatóságok az utóbbi években kaptak észbe, ma már többféle módon próbálják csökkenteni a tömeget. A vezetők azt remélik, hogy az új jegyrendszer élhetőbb viszonyokat biztosít a helyszínen és enyhíti a közlekedési csúcsot. Egyúttal arra ösztönzik a turistákat, hogy látogassanak el más perui úti célokra is.

Az évi 400 ezer látogató veszélyezteti az egyik legkülönlegesebb világörökséget

Fotó: pixabay

Az Andok hegyláncai között, egy csaknem megközelíthetetlen hegynyergen található az erődszerű város, amelyet 1450 körül Pacsakutek Jupanki inka király parancsára építettek, és 1570-ben hagytak el. Majd négyszáz évig senki nem háborgatta a halott várost. Romjait 1911-ben fedezték fel.

A tudósok mai álláspontja szerint Machu Picchu nem volt igazi város, inkább az inka  társadalom uralkodó osztályai számára épített templomokból, palotákból és obszervatóriumokból álló komplexum, ahol a Nap különleges tiszteletének nyomai is megtalálhatók.

Machu Picchut és természetes környezetét 1983-ban az UNESCO az Emberiség Kulturális és Természeti Örökségévé nyilvánította. 2007-ben a Világ Hét Új Csodájának egyike lett.

 

Kapcsolódó cikkek

Overtourism a Bledi-tónál

2019. január 18.