Középkori Forgatag és várostrom

Forrás: turizmus.com

 2018. július 24. 12:46

Július utolsó hétvégéjén megelevenedik a történelem Diósgyőrben. A régió legnagyobb történelmi játékán, Diósgyőri várban és a Lovagi Tornák Terén, július 28-29-én hamisítatlan középkori forgatagba csöppen a látogató.

Magyarország egyik legnagyobb történelmi játékán (XIX. Középkori Forgatag a Diósgyőri várban és a Lovagi Tornák Terén) több mint kétszáz hagyományőrző idézi meg a múltat. A rendezvény a Minősített Európai Fesztivál címmel is büszkélkedhet, emellett a Magyar Fesztivál Szövetség Minősített Fesztivál besorolását is megkapta.

Amint azt a szervezőktől megtudtuk, a nagyszabású rendezvényen tanúi lehetünk egy várostromnak, hagyományőrző bemutatókat nézhetünk, bepillanthatunk a katonai táborok életébe, megtudhatjuk milyen volt a középkori orvoslás és még egy korabeli kivégzés felidézésén is részt vehetünk. Harcedzett lovagok viaskodnak a király szórakoztatására, tűznyelők, komédiások harsogják tele az udvart és jóízű pecsenyék illata csábítja lakomára a megfáradt vándort.

 

A szervezők számos egyéb színes programmal is készültek: Kassai Lajos világrekorder lovasíjász – a modern kori lovasíjászat megteremtője, több Guiness-rekord tulajdonosa – is szórakoztatja a közönséget bemutatóival. Ő az egyetlen ember a világon, aki képes váltott lovakon megállás nélkül 24 órán keresztül íjászni. Emellett a lovas hagyományok elkötelezett ápolója és népszerűsítője.

A lovas solymászat ősi hagyományát Krekács Zoltán hozza el a Diósgyőrbe. A királyi és főúri vadászatok elmaradhatatlan résztvevője volt egykor a solymász. A magyar solymászat a XVI. században élte utolsó virágkorát, ekkor még a külhoni uralkodók is versengtek azért, hogy egy-egy dunántúli héjára, karvalyra szert tehessenek, nem beszélve a felvidéki rárókról, a kerecsensólymokról.

A Középkori Forgatag látványos színfoltja lesz a reneszánsz zászlóforgatók és dobosok fellépése. A szegedi Pavane "zászlóbűvölői" dobpergés mellett naponta többször is ég felé hajítják zászlóikat, igazi művészetté avatva ezáltal a zászlóforgatást. A 20. századot megelőző háborúk hadszínterein fontos szerepet töltöttek be a zászlók. Jeleikre mozdultak a középkor vitézei is, a reneszánsz Itáliában pedig a városokban megalakult csapatok versengtek egymással az ünnepek alkalmával. Ezt a hagyományt újították fel és őrzik a szegedi Pavane Egyesület tagjai.

 

Fotók: MKK Diósgyőri vár

A program nemcsak a lovagokról szól, akik a királyné kegyeiért harcolnak, hiszen a Forgatagon is helyet kapnak a középkori táncok, vásári komédiák, udvari zenekarok és a Diósgyőri vár történetét idéző jelenetek. Rég elfeledett mesterségek művelői is bemutatják műhelyeik titkait. Megtudhatjuk hogyan dolgozott egykor a bőrös, az ötvös, a könyvkötő vagy az alkimista. Aki pedig emléket szeretne hazavinni a kézműves vásárban megtalálhatja a szívének kedves tárgyat.