Sárkányos kalandok a diósgyőri várban

Forrás: turizmus.com

 2018. április 20. 13:33

Szent György napi csetepatéval, sárkánytűzzel és csillaglessel ünnepeljük Szent György legendás alakját április 28-án a diósgyőri várban.

A Sárkányölő lovagok éjszakáján megidézzük a végvári időket. Kiderül, hogy vajon ostromolta-e a török Diósgyőr várát és mit írt az egri pasának címzett levelében a diósgyőri várkapitány.

1596-ban Diósgyőrt és Miskolcot is feldúlta a török, miközben a Sajó völgyében portyázott. A várból kisebb csoportokban kijáró katonákat kíméletlenül levágták. Ezidőtájt már csak Szent Györgyhöz intézett imáiktól várhattak segítséget.  Sárkányölő Szent György ugyanis évszázadokon át a lovagok, fegyverkovácsok, katonák és vándorlegények patrónusa volt.

A sárkányos éjszaka

Fotó: turizmus.com

Minden kornak megvan a maga sárkánya és hős lovagja is, aki megmenti az ártatlanokat a gonosztól. Szent György legendája azt üzeni, hogy a hit és az akarat legyőzi a gonoszt, bármilyen alakban jelenik is meg. Sárkányok pedig mindig is voltak és nem kell az Üveghegyen túlra menni értük.

Ezen az estén „sárkányos nőszemélyekkel” is találkozhatnak a látogatók, akik kísértetként még mindig járják a vár termeit. Fény derül arra is, hogy igazat beszélnek-e a rossz nyelvek: az erős akaratú anyós is szerepet játszott abban, hogy Nagy Lajos és felesége házasságát 17 évig nem kísérte gyermekáldás. Megtudhatják azt is, hogy miért hagyta hátra kedvenc vidéki rezidenciáját Beatrix királyné, Mátyás halála után. A vár termei különleges megvilágítást kapnak, egy-egy helyiségben pedig a várnép eleveníti fel a régi idők történeteit.

Este hét órától több program is párhuzamosan látogatóható lesz. Szent György legendáját a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend mutatja majd be, egy látványos drámajáték keretében. Itt lesznek az Egri Vitézlő Oskola legbátrabb vitézei; de erre az estére ide érkezik az egri pasa és felesége is. Valamint a sárkányok tüze is fellobban a Vaga Banda Tűzzsonglőrök bemutatóján.

A kos havának éjszakáján a vendégek csillagokat is nézhetnek szakavatott csillagászaink útmutatásával. A várba érkező apródok saját papírsárkányt készíthetnek, a bátrabbak pedig a legfélelmetesebb fenevadakat is kézbe vehetik a sárkánysimogatóban. Ismét feltárul a gyógy- és fűszernövények titokzatos világa és megtudhatjuk, melyik konyhai ízesítőnket nevezzük sárkányfűnek.

Kapcsolódó cikkek