Egyiptom vonzereje változatlan

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2016. június 23. 19:11

Sokszor, sokféleképpen bemutattuk már ezt a büszke országot, amely egyedi és különleges adottságokkal rendelkezik, a piacon mégis méltatlanul háttérbe szorult. A Kartago Tours tanulmányútjának köszönhetően most újságírók és utaztatók is meggyőződhettek róla: ma is bőven van ok odautazni.

Sokan elfelejtik, hogy az ország semmit sem veszített korábbi vonzerejéből, a Vörös-tenger varázsa, a sivatag misztikuma, a fáraók legendái ugyanúgy ott vannak és türelmesen várják a felfedezőket. Ottjártunkkor az ország leplezetlenül és őszintén mutatta meg bájait, sőt szépséghibáit is. Nem rejti véka alá, hogy nehéz helyzetben van. Nemrégiben új turisztikai minisztert neveztek ki, aki 6x6 elnevezésű Akciótervével (6 lépés 6 hónap alatt) komoly intézkedési tervet dolgozott ki a turizmus fellendítésére.

 

Biztató az is, hogy az üdülőhelyeken tenni akarással és igyekezettel találkoztunk, és mélyen belenézve egy-egy árus, pincér vagy londiner szemébe, látni azt az erőfeszítést és munkát is, ami a derűs fütyörészés mögött van.

Várják a turistákat


Kenyérsütő beduin nő

Ha valaki 2-3 évig nem jár Hurghada belvárosában, szinte rá se ismer ugyanazokra az utcákra. Szállodák, üzletek, éttermek és kávézók, lakóházak, komplett sétálóutcák nőnek ki pillanatok alatt a földből, de benépesült mostanra az egyik legkedveltebb városrésznek számító Marina sétánya is, és rengeteg a városban az új szolgáltatás.

A sárga tengeralattjáró merülés előtt

Ilyen például a tengeralattjárózás. A Sindbad Club Beach Resort kikötőjéből indulnak a túrák, a 30-40 fős csoportokat 15-20 perces hajókázással viszik ki a sárga tengeralattjáróig, amely jóképű kapitányával a fedélzetén 15 méter mélyre süllyed alá, és 30-40 perces utat tesz meg a tengerfenéken. Az utasok roncsokat, és a tengerfenék űrbéli formáit csodálhatják meg, és egy búvárnak köszönhetően az élővilágból is ízelítőt kapunk: színes halak néznek velük egész közelről szembe a kis ablaknyílásokon.

Vízalatti csodavilág a tengeralattjáróból

A sivatagi kirándulásokhoz is felépült egy Safari Center, amely kényelmes kiindulópontja a quadokkal és 4 személyes buggy-kkal megtett sivatagi száguldozásoknak, a beduin faluba tett dzsipes kirándulásnak, és helyszíne az esti műsornak és vacsorának is.

Dzsippel a kősivatagban

Üdítő megtapasztalni azt is, hogy ma már a Karnak-templomnál, a Királyok völgyében és a Hatsepszut-templomnál is kulturált fogadóépületet alakítottak ki, ahol gyors a beléptetés, és figyelnek a biztonságra, bele-belenéznek a táskákba is. És ha már biztonság... az út menti ellenőrzőpontok, a szállodák bejáratánál posztoló biztonsági szolgálat, a szigorú reptéri ellenőrzés mind azt szolgálják, hogy a turistákat még csak véletlenül se érje atrocitás.

Hatsepszut-templom

Tény az is, hogy megunhatatlan a piramisok látványa, és a Nílus vadregényes, pálmafákkal és banánültetvényekkel szegélyezett medre is, ahol luxushajón is útnak indulhatunk, de kis vitorlás csónakon, felukkán is misztikus élmény a hullámokon ringatózni. Dandara színes és zegzugos templomának bebarangolása után hajóra is szállhatunk. A nílusi luxushajó fedélzetén úgy érezheti az ember, mintha hirtelen egy Agatha Christie regénybe csöppent volna. Bűntett nélkül, persze.

A Níluson ringatózva

A Semiramis igazi kényeztetéssel várja vendégeit

Karnak büszke oszlopcsarnoka a nappali fényben és az esti hang- és fényjáték alatt is más arcát mutatja, akinek elég jó a fantáziája, megelevenedik előtte egy darabka történelem. A Királyok völgyében a legnagyobb a forróság ilyenkor, de a 40 fok ellenére is élénk kíváncsiság hajtja a látogatót az egyik királysírból a másikba.

A közeli Hatsepszut-templom domboldalba vájt épülete és lépcsősora már messziről hívogat: a férfi princípumokkal, szakállal ábrázolt fáraónő temploma rajta van a „must see" listán, akárcsak a Memnon kolosszusok.

A Memnon kolosszusok

Hurghadán láthatjuk mindazt, ami modern, Luxorban pedig mindazt, ami a Nílus völgyének életét ma jellemzi. Legalábbis, ha elég bátrak vagyunk, hogy végighajtassunk a kétszemélyes konflisokkal az óvároson és a bazársoron. Amennyire ijesztő elsőre ez a zsúfolt szín-és illatkavalkád, annyira nagy élmény végül belelátni kicsit a helyiek életébe.

Luxor zsúfolt belvárosában

 

Quszeir utcáin...

De ha mindez megvolt, érdemes eltölteni néhány napot Marsa Alamban, ahol az érintetlen vízivilágot búvártúrákon és snorkelling kirándulásokon fedezhetjük fel teknősöstül, delfinestül, vízitehenestül. Amit receptre kellene felírni mindenkinek, az az ejtőzés az all inclusive hotelben. Lógatni a lábunkat a medencébe, ha kedvünk szottyan, beúszni a pool bárba egy koktélért, hallgatni a tenger morajlását vagy épp részt venni egy hastáncoktatáson vagy jógaórán...

Novotel Marsa Alam

Ilyen az élet ezekben a szállodákban. Például a Sindbad Aqua Hotelben, vagy a Novotel Marsa Alam szállodában, melyek vendégszeretetét csoportunknak is volt alkalma élvezni.

Novotel Marsa Alam

Egyiptomban sok meglepetés érheti az utazót. Ecetet vesz víz helyett, dupla annyit fizet valamiért, mint amennyiért megkaphatná, nyáron is fél 7-kor sötétedik, miközben a strandokat napnyugta után saját érdekünkben lezárják, és a szabályt komolyan is veszik. De élénk türkiz a víz, garantált a jó idő, mosolygós és ízletes vendéglátásban részesülünk, több ezer éves kincseket látunk... Azt mondják, a csodák a komfortzónán kívül történnek.

Nos, én már csomagolok is...

Munkatársunk a Kartago Tours tanulmányútján vett részt