Látogatás a püspökszentlászlói arborétumba – Szent Lászlótól a bánáti bazsarózsáig

Forrás: turizmus.com

 2021. június 28. 00:00

Egy parányi baranyai település, Püspökszentlászló arborétuma igazán különleges színfoltja a Dél-Dunántúlnak: a látogatókat egyházi és történelmi látnivalók, különleges növénytársulások, színes állatfajok, valamint izgalmas túraútvonalak várják itt.

A Zengő északi lábánál húzódó békés völgyben fekszik az Árpád-korban alapított Püspökszentlászló, Baranya megye egyik legkisebb, alig negyven állandó lakosú települése. A legendák szerint Szent László király egy bölényvadászaton hatalmas viharba keveredett. A királynak és kíséretének az itt élő remeték nyújtottak menedéket egy sziklabarlangban. Szent László hálából egy kis kápolnát építtetett számukra, mely köré később falu települt. 1903 óta a templommal szemközti domboldalon árnyas fák között szobor állít emléket Szent László királynak.

Az erdőben megbújó Püspökszentlászlót Hosszúheténytől északra egy völgyön áthaladva, a Hetyey-forrás patakját keresztezve közelíthetjük meg. A település szélén találjuk az arborétumot és az itt álló egyházi épületeket: a templomot és a haranglábat.

A nyári püspöki kastélyt és a templomot 1797-ben építtette Esterházy Pál László püspök. Az épületben a kastély történetét feldolgozó tárlat és Mindszenty-emlékkiállítás látható. Amellett, hogy a kastély ma is az egyházi működés része, az egyházmegye élő és használatban lévő egysége, szobái az egyházmegyei lelkigyakorlatok színterei.

Mai formájában az arborétumot Hetyey Sámuel püspök álmodta meg. A 19. század végén bővült a terület, és különleges növények telepítésével arborétumot alakíttatott ki Hrban Ferenc vezetésével. Az akkori püspöki főkertész a kastély elé egy Zsolnay szökőkutat állított, és számos különleges fenyőfajtát telepített a kertbe.

Az arborétum ékessége a bánáti bazsarózsa, amelynek legfontosabb európai élőhelye a Zengő gerince. Becslések szerint Magyarországon él a világon fellelhető állomány 90 százaléka. A Magyarországon 1982 óta fokozottan védett növényritkaság májusi–júniusi virágzása turistacsalogató látványosság. A bazsarózsán kívül nyolcvannégy különleges fa- és cserjefajta látható itt a világ minden részéből.

A turisztikai ékszerdoboz ma a Duna–Dráva Nemzeti Park részét képezi, egyszersmind a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetnek is része. Fenntartója, a Pécsi Egyházmegye az elmúlt években több sikeres pályázat keretében újította fel látnivalóit. A kastély vezetett látogatásokon várja a látogatókat. Az idegenvezetések három munkanappal megelőző bejelentkezést követően, legalább 10 fős csoportok részére indulnak. Az arborétum belépődíj ellenében a nyári nyitvatartás idején mindennap látogatható.

Bejelentkezés: +36 30 296 0467 | latogatas@puspokszentlaszloikastely.hu

Bővebb információért kattintson IDE!

(X)


Fotók: Pécsi Egyházmegye

 

.