A leglátogatottabb hazai múzeumok közé lépett a ferihegyi Aeropark

Forrás: turizmus.com

 2022. december 29. 13:00

Százezer érdeklődő látogatta meg idén a ferihegyi Aeroparkot, ezzel Magyarország leglátogatottabb kiállítóhelyei közé került. A repülőmúzeum télen is fogadja a látogatókat, évről évre gazdagabb gyűjteménye pedig tovább bővül.

A pandémia előtti időszakban évente jellemzően 70 ezer látogató fordult meg az Aeroparkban, de a tavalyi esztendőben is ugyanennyi vendéget fogadott a Légiközlekedési Kulturális Központ által üzemeltetett kiállítóhely annak ellenére, hogy a múzeum a 2021 eleji korlátozások óta csak májusban nyithatta meg kapuit – mondta Kránitz Balázs, az Aeropark ügyvezető-helyettese.

A vendégek mintegy harmada a népszerű reptérlátogatás programra is jegyet váltott, az Aeropark túravezetői mintegy 900 túrán körülbelül 30 ezer embert kalauzoltak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kulisszái mögött, valamint az Aeroplex of Central Europe karbantartóbázisán.

Az idei év újdonságai közé tartozott a kukacbombázónak becézett Kamov Ka-26-os mezőgazdasági helikopter, valamint szintén idén nyáron érkezett a kiállítóhelyre az a Cessna Citation, amelynek köszönhetően az üzleti gépek világába nyerhetnek betekintést az érdeklődők.A restaurálási program ez évi elemeként külső-belső felújításon esett át az a Jak-40-es repülőgép, mely hosszú időn át a műszeres leszállítórendszer kalibrálását látta el Ferihegyen és több balkáni repülőtéren is. Két nagyméretű, utasbeszállító autóbuszban pedig tematikus kiállítást rendeztek be a szakemberek: az egyikben azt ismerhetik meg a vendégek, hogyan dolgoznak a Hungarocontrol légiforgalmi irányítói, míg a másikban az Aeroplex hangáraiban zajló repülőgépkarbantartások folyamatát mutatják be.

2023 elején szolgálatba áll az új Mi-2-es szimulátor az Aeroparkban

Fotó:  Aeropark

A fejlesztések 2023-ban sem állnak meg. Folyamatosan újulnak meg a Malév történelmi repülőgépeinek pilótafülkéi és utasterei, de a Budapest Airportnak köszönhetően újabb repülőgépek és autóbuszok érkezése is várható a múzeumba.

A már évek óta működő Airbus A320Neo és Cessna szimulátor mellett a látogatók januártól már azt is megtudhatják, hogyan dolgoznak a helikopterpilóták, 2023 elején ugyanis szolgálatba áll az új Mi-2-es szimulátor.