Lipcse, a dinamikus huszonéves

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2015. december 14. 10:39

Érdekes és izgalmas atmoszféra lengi be ma Lipcsét: a történelmi város, amely a II. világháború alatt szinte teljesen megsemmisült, a háború előtti történelméhez visszanyúlva, a hagyományait feltárva és ápolva, de a 21. századi kreatív fiatal generáció stílusában él tovább.

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) idén ősszel, immár ötödik alkalommal a dinamikusan fejlődő Lipcsében rendezte meg közép-európai workshopját (Zentraleuropa-Workshop), amelyen több mint száz nemzetközi vásárló és újságíró vett részt 14 növekvő piacról.

 

Régi és új együtt lélegzik

Szellős és élhető város, zöld, fiatal, lendületes, művészeteknek otthont adó, ötletes – egyszóval sokféle. Szeretik is, még ha annyira más is, mint a külföldi szem számára ismerős többi német város. Több mint 560 ezres lakossága folyamatosan gyarapszik, jelenleg 40 ezer egyetemista és főiskolás lakja – közülük mintegy 26 ezren az 1409-ben alapított neves lipcsei egyetem utódintézményének történelmi, csak anyagában megújult lépcsőit tapossák.

Kevesen gondolnák, hogy Napóleon is fontos csatát vívott itt egykor, a város melletti réten 600 ezer katona küzdött egymással 1813-ban, 100 ezren estek el a harcban. Emlékük előtt tisztelegve állították fel Lipcsében Európa legnagyobb, 91 méter magas emlékművét, amely sajnos az idők során nem tudott politikamentes maradni, ezért a helyiek is csak lassan kedvelték meg.

Lipcse arról is nevezetes, hogy itt rendezték meg Európa első kereskedelmi kiállítását, sőt a város pénznyomtatási joggal is bírt.

 

Itt született Richard Wagner, lakója volt Friedrich Schiller, és évtizedekig alkotott itt Bach. Élt Lipcsében Heine, aki ráadásul saját városszervezési koncepciót dolgozott ki a gyárak köré szerveződő város fejlesztésére vonatkozóan. A csatornák mentén álló ipari műemlékek ma loft- és műteremlakásoknak, galériáknak, irodáknak adnak otthont, a „little Venice" néven is emlegetett negyed lakásai csónakkal is megközelíthetők – ezek a város legdrágább ingatlanjai.

 

A lipcseiek kreativitásának számos lenyomata tetten érhető, az egyik az a gazométer, amely ma már eredeti funkcióját elhagyva művészeti kiállítások helyszíne. Hasonló szerepet tölt be az egykori textilgyár is, érdekessége országszerte kivívta a németek elismerését.

 

Élhető környezet

Ma az élet Lipcsében külső szemmel nézve fiatalos és dinamikus. Főutcáján egymást érik a hangulatos éttermek és kávézók, számosan máig tartják a délutáni kávézást-sütizést, amely a szászok hagyományos „szertartása" volt sokáig, pontban délután 3-kor.

Rengeteg a fiatal és sok a biciklis, emiatt még inkább otthon érzi magát itt egy budapesti fiatal.

 

Külön negyed fogadja be a zene és művészetek művelőit, ez a város egyik legszebb része hatalmas villákkal, kedves, emberléptékű épületekkel, óriási parkokkal.

A másik egyediséget azok a belváros közeli kiskertek jelentik, ahova előszeretettel járnak ki a helyiek, hogy néhány fűszert, zöldséget maguk termeljenek meg. Az aprócska konyhakertek története a 19. századig nyúlik vissza, de ma is kedvelt a lipcseiek körében. Sőt, a családi kertek számára – talán a világon egyedüliként – külön múzeumot is létrehoztak.

 

Állatkerttől vidámparking

Sok más izgalom mellett Európa második legnagyobb állatkertje is várja az érdeklődőket Lipcsében. Bár az egész létesítmény megéri a sétát, azon belül is igazi kuriózum az üvegtetővel borított, másfél óra alatt is alig bejárható trópusi kert.

 

A 2011-ben átadott hatalmas komplexumban az ember csónakázhat is, a 30 fok körüli hőmérséklet és a magas páratartalom is a trópusokat idézi, és benne a növényeket úgy telepítették, hogy az itt élő állatok megtalálják a „mindennapi betevőjüket". Ez sikerült is, csak némi hússal kell pluszban táplálni őket. A trópusi kert éttermében egyedi rendezvényeknek is helyet adnak, sőt a teljes komplexum kibérelhető, például céges rendezvények számára.

Aki másféle aktivitásra vágyik, az a városközponttól mindössze 10 percnyi autózásra található tavakon frissülhet fel. Az egykori bányavidék a rekultiváció nyomán zöld tájjá vált, a bányatavakon ma élénk vízisport-élet zajlik. Lehet vitorlázni, hajókázni, körülötte kerékpározni, sőt egy mesterséges raftingpályán is próbára tehetjük magunkat.
A pálya minőségét mutatja, hogy komoly edzések is folynak rajta.

 

A közelben található a Belantis vidámpark, amelyet bizonyosan kedvelni fognak az adrenalinfüggők. A hatalmas területen fekvő tematikus parkban számtalan fajta lélekvesztőre ülhetünk fel, a napijegy kevesebb mint 30 euró. A Belantis egyes részei különböző országok hangulatát idézik, díszletekkel, zenével, üzletekkel, közepén pedig egy hatalmas, tengert imitáló mediterrán tó található. Családoknak kifejezetten ajánlott, akár két napra is elegendő szórakozást találnak itt.

 

A cikk a Turizmus Panoráma novemberi számában jelent meg. Ön még nem előfizetőnk? Kattintson ide!