Lucien Hervé 100 a Szépművészeti Múzeumban

 2010. október 26. 21:21

A száz éve született Lucien Hervé fotóművész alkotásaiból válogatott kiállítást láthat október 27-től a nagyközönség a Szépművészeti Múzeumban. Az ősz folyamán a múzeum gyűjteményébe került száz fotót és számos, eddig még nem közzétett dokumentumot bemutató kiállítás elsősorban a magyar származású művész építészeti fotóira helyezi a hangsúlyt, de a látogatók áttekintést kaphatnak Hervé egész életművéről.

Lucien Hervé Elkán László néven 1910-ben született Hódmezővásárhelyen. 18 éves korában hagyta el az országot, majd egy év bécsi tartózkodás után Párizsban telepedett le. 1938-tól fotózott és mint fotóművész a világszerte elismert magyar fotográfusnemzedék tagja.

Elsősorban építészeti fotósként és különösen Le Corbusier hivatalos fotósaként tartják számon. Hosszú élete során – 97 évet élt meg - nemzetközi, szakmai díjak sokaságával tüntették ki, felvételei pedig a világ neves múzeumainak falain kaptak helyet. A budapesti Szépművészeti Múzeum idén ősszel vásárolt meg özvegyétől száz fotót, így a kiállításon látható alkotások a jövőben a múzeum gyűjteményét gazdagítják.

A Lucien Hervé 100 című tárlat a Fotóhónap 2010 rendezvénysorozat kiemelt eseménye. A Fotóhónap elnevezésű, 2000-től a Magyar Fotóművészek Szövetsége által kétévente megrendezett fotóművészeti eseménysorozat fő célja a fotográfia kiemelkedő alkotóinak és műveiknek a bemutatása, amellyel lehetőséget teremtenek a világszínvonalú képanyagok megismerésére.