Magyarország újraindult – Legyünk felelős turisták!

Forrás: turizmus.com

 2021. május 17. 16:55

A felelős és fenntartható turizmus iránti igény hazánkban is folyamatosan erősödik. Egyre több utazó törekszik turisztikai lábnyomának minimalizálására, és választ kirándulásai során is a környezetet kevéssé terhelő programot.

Tudta, hogy kilométereként átlagosan több mint 70 százalékkal kisebb szén-dioxid-kibocsátással terheli a környezetet, aki autózás helyett a vasúti közlekedést választja? Sőt, helyben, az adott úti cél megismeréséhez sem kell feltétlenül autózni, több település (pl. Győr, Veszprém, Gyula) látnivalói különleges témákra felfűzött tematikus séták során is megismerhetők. Kerékpárok vagy rollerek kölcsönzésére több Tourinform-irodában (pl. Szombathelyen, Békéscsabán, Sárváron) is lehetőség nyílik, ugyanitt konkrét útvonalakat ajánló térképek is beszerezhetők.

A természet szépségeinek megfigyelésére hazánk 10 nemzeti parkja, a vadasparkok, a tanösvények jó lehetőséget kínálnak, egyes ökoturisztikai központokban (pl. Pörbölyön, Tatán) vízi sporteszközök és kerékpárok is bérelhetők.

Madárlesen a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban

Fotó: MTÜ

Attrakcióhelyszínek és szálláshelyek között is találni olyat, amelyik a zöld szemléletet követi. A patcai Katica Tanya Élményközpont különlegessége, hogy 70-féle bel- és kültéri játékuk energiaszükségletét kizárólag megújuló energiaforrásból fedezik. A Vác melletti Kosd településen lévő RoBirtokon a vidéki élet szépségeivel ismertetik meg a családokat. A vecsési Budapest Airport Hotel Stációban – több egyéb környezettudatos megoldás mellett – a wellnessrészleg üzemeltetését hőszivattyús rendszerrel végzik.

A fenntarthatósági szempontokat figyelembe vevő éttermek helyi alapanyagokból dolgoznak és a csomagoláshoz lebomló vagy újrahasznosított anyagokat használnak. A Felelős Gasztrohős Alapítvány nemcsak listázza, minősíti is a hazai fenntartható vendéglátóhelyeket.

A zöld turizmus fellendítése a célja a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány és a Magyar Turisztikai Ügynökség által 2019-ben életre hívott CheckInn Green pályázatnak is.