Magyarország újraindult – Test és lélek vidámítása a Villányi borvidéken

Forrás: turizmus.com

 2021. július 07. 18:53

Hazánk népszerű és kevésbé ismert látnivalóinak felfedezéséhez a vidéken tevékenykedő idegenvezetők országszerte izgalmas programokat dolgoztak ki. Őket támogatta a Magyar Turisztikai Ügynökség 2020-ban kiírt idegenvezető pályázata.

A pályázat egyik nyertese, Nemesné Lengl Marianna Baranya megyében dolgozik idegenvezetőként. A Test és lélek vidámítása – Kerékpáros templomtúra a Villányi borvidéken elnevezésű túrát olyan dolgokra építve állította össze, amelyeket maga is kedvel: kerékpározás, kis templomok, barátságos falvak, jó borok, különleges hangulatok.A túra dimbes-dombos, de nem megterhelő vidéken vezet, hossza kb. 40 kilométer, időtartama megállókkal 4-5 óra. Útvonala Villányról indul és ide is érkezik, érinti a Szársomlyót, Nagyharsányt, Siklóst, Palkonyát és Villánykövesdet. A kisebb, de különleges templomok (nagyharsányi református templom, siklósi szerb-ortodox templom és Malkocs bej dzsámija, palkonyai körtemplom) megtekintésével bepillantást nyújt Dél-Baranya nemzetiségi, vallási, kulturális sokszínűségébe, lehetőséget ad a keresztény vallás három ágának megismerésére.

Nemesné Lengl Marianna munkában

Fotó: privát fotó

Hogy a test edzése mellett a lélek is viduljon, a túra során finom ételeket és jó borokat kóstolnak, a helyszíneket a csoport igényei szerint kiválasztva.A környék tele van ismert látnivalókkal (Siklósi vár, Mohácsi Nemzeti Emlékhely, Harkányi Gyógy- és Strandfürdő), felkeresésükkel a program tovább gazdagítható. A Nagyharsányi Szoborparkban tavaly Panoráma sétányt alakítottak ki. A Duna-Dráva Nemzeti Parkban hajós, evezős programok is indulnak, az Ős-Dráva Látogatóközpontban kerékpárok bérlésére is lehetőség van. A területen több kerékpárút-fejlesztés kezdődött.

A térség számos, évente ismétlődő programmal csábít. Villányban kéthetente Borsétány, augusztusban „Ha péntek, akkor Villány" rendezvény várja a szórakozni vágyókat, októberben pedig a Villányi Vörösbor Napok. Augusztusban a több helyszínen megrendezett Bőköz Fesztivál, valamint a Palkonya Hangja Zenei Fesztivál csalogat a térségbe.