Magyarország újraindult – Nem csak a zarándokokat várják a vallásturisztikai célpontok

Forrás: turizmus.com

 2021. június 21. 10:02

A megújuló vallásturisztikai helyszínek érdekes látnivalókkal és szálláslehetőséggel is várják a kirándulókat országszerte.

A nemzeti emlékhellyé nyilvánított Mátraverebély-Szentkút elsősorban a csodatételeiről híres forrásvizéről és Szűzanya-szobráról nevezetes, de nemzetközi színvonalú hotelszobái és étterme is megfelelő kényelmet nyújtanak az elcsendesedéshez. Az újgenerációs, digitális tárlatvezető applikációval a látogatók önállóan is bejárhatják a kegyhely teljes területét, megismerhetik a bazilika műemlékeit. Június 27-én a lovasoknak, júliusban a nagyszülőknek és a mentősöknek szerveznek zarándoklatot.

Az Esztergom-Budapest Főegyházmegye egyik zászlóshajója, a felújítás alatt álló Esztergomi Bazilika Panorámatermében június végétől bárki megtekintheti a csúcskeresztből kiemelt, 170 éves időkapszula tartalmát. Legújabb szálláshelyük, a budapesti Damjanich utcában található D50 falai között 350 férőhelyes rendezvényközpont és egy 36 szobás hotel működik. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kísérőprogramjaként a Vigadóban augusztus elején több kiállítás nyílik a Keresztény Múzeum szervezésében.

Az elvonulás csendjére vágyókat Dobogókőn is várják: a Manréza lelkigyakorlatos házban egy felújítás eredményeként kényelmesebb és komfortosabb feltételek fogadják a bejelentkezéses programra érkezőket.

Plébániák épületeiből alakítottak ki zarándokszállásokat a Cserhátban: a 25 férőhelyes Szent József Zarándokszállás Szügyön, a 19 személynek szálláslehetőséget kínáló Szent György Zarándokszállás Romhányban várja a lelki feltöltődésre vágyókat.

A megújult Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga átadó ünnepsége

Fotó: MTI / Soós Lajos

Két, nagy múltú zsinagógánk is megújult.  A Széchenyi 2020 program keretében 495 millió forint európai uniós forrásból és 275 millió állami támogatásból felújított berettyóújfalui zsinagóga számos kulturális programnak ad otthont a nyáron. A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga négy év alatt, a kormány 3,2 milliárdos támogatásával, multifunkcionális térként született újjá.