Malmok és molnárok lesznek az ünnepi hétvége főszereplői a Skanzenben

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 15. 14:32

Az augusztus 20-i ünnepi hétvégén a kézműves foglalkozások és játékok, mesék és próbatételek a malmok és a molnárok körül forognak a szentendrei Skanzenben.

A Skanzenben a vidék képét évszázadokon keresztül meghatározó hagyományos malomtípusokat – a szélmalomtól a vízimalmon át a száraz- és tiprómalomig – működés közben tekinthetik meg a látogatók ezen a két napon, közben bepillanthatnak a molnárságnak, ennek a csaknem elfeledett mesterségnek a titkaiba.

Malomjátékok, gabonafelismerő játék, malom-labirintus, molnárlegény-próbatételek várnak az érdeklődő kicsikre és nagyokra. A Skanzenben ezen a napon megsütik a múzeum malomkő nagyságú kenyerét, kóstolhatunk molnárkalácsot, és más, hagyományos őrleményből készült ételt is, a Skanzen Étterem kínálatában pedig túrós zsámiska és vaníliamártásos darahab is szerepel. A kétnapos program során lehet cipót sütni, kitelepülnek a Skanzen Pékség munkatársai, akiktől a kovászos kenyér készítésének rejtelmeit leshetjük el. Sőt a molnársággal kapcsolatos meséket is hallgathatunk a Skanzen mesélő helyszínén, a Hajdúbagosi házban.

A malmok évszázadokon keresztül meghatározták a vidék képét

Fotó: Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A színpadon szombaton a Majorka Bábszínház, vasárnap Bartha Tóni Bábszínháza és Paprika Jancsi szórakoztatja a gyerekeket. Mindkét nap délután 3-kor koncertet ad a Kaláka Együttes, de lesz citerazene is Dömény Krisztiánnal, és itt ünnepli 20. születésnapját Bartha Tóni Csúzlizdája is.

A kézműves foglalkozások során sok más mellett készíthetnek a látogatók kenderfonalból karkötőt, kenyérkosarat, szalmalovat és kenyérzsákot is.

A programokat bringatúrák, élő történelmi játék és menetleveles barangolás színesíti.