Még színesebb lett Budapest és Berlin

Forrás: turizmus.com

 2017. november 09. 16:16

Elkészült az idei Színes Város Budapest Fesztivál utolsó két alkotása is. Ruben Sanchez óriás falfestménye az I. kerületi Csalogány utca egyik tűzfalát, Bakos Zsuzsi bor tematikájú műve pedig a berlini Tasdorfer utcát színesíti.

A fesztivál idei témája, a bor és a gasztronómia volt. Kiemelt városként pedig a street art központjának számító német fővárost választották, ami azt jelenti, hogy 3 alkotó is érkezett Berlinből Budapestre, valamint 1 művész elutazott a Színes Város felkérésére Berlinbe megfesteni egy falat.

Bakos Zsuzsi a bor tematikájú műve Berlinben

 

Az iamsuzie művésznéven alkotó Bakos Zsuzsi a bor tematikáját választotta, azon belül is a Tokaji aszút, amelyet királynőként ábrázol. Utalva ezáltal a bor nemességére, megtartva saját alkotói stílusát, amelyben a könnyedség és a játékos karakterábrázolás köszön vissza. A borkészítés eszköztára körülöleli a megszemélyesített aszút. A háttérben hegyek, völgyek, lankás dűlők, a magyar borvidék klasszikus látvány elemei láthatóak. A kép előterében borászati kellékek vehetők észre, valamint érett szőlőfürtök és aszú a lopóban. Az alkotás Berlinben, a Tasdorfer Strasse egyik házfalán látható.

Ruben Sanchez Madridban született, majd Barcelonában nyitotta meg saját stúdióját. Emellett rövidebb ideig élt New Yorkban és Dubaiban is. Ruben autodidakta módon formálta saját művészi stílusát. Falfestményei, szobrai, installációi, grafikái és videómunkái tükrözik élénk színvilágát, egyedi formavilágát.

Ruben Sanchez a tradicionális, 16. századi csendéletekből merített ihletet

Fotók: Farkas András

A spanyol művész a tradicionális, 16. századi csendéletekből– melyek jellemző motívumai az ételek – merített. A korabeli  művek tematikájában általában szerepelnek a halál, a Földön töltött szűkös időnk és a tiszavirág életű élvezetek szimbólumai. Ruben szerette volna megfordítani ezt a nézőpontot, a sötét és sóvárgó látásmód helyett, színes és életteli csendélet létrehozására törekedett, a modern kor felfogására utalva az élet szeretetét, élvezetét hangsúlyozva. Az alkotás az I. kerület Csalogány utca 36. szám alatti tűzfalon tekinthető meg.