Mi a közös Karintiában és a Harley-Davidson-fesztiválban?

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2023. június 22. 18:28

A budapesti Harley-Davidson-fesztivál, a motormárka fennállásának 120. jubileuma és a karintiai European Bike Week 25. évfordulója apropójából az Osztrák Turisztikai Hivatal és Karintia Turisztikai Hivatala egy BBQ-estet szervezett a Grand Hotel Savoy tetőteraszán.

A 120 éves motormárka budapesti rendezvényére több ezer motoros várható június 22-25. között, de az ország több vidékére szerveznek Budapestről induló vezetett túrákat is a fesztivál részeként, többek között a Balaton-felvidékre, az Alföldre, Egerbe, a Cserhát hegységbe, Dobogókőre, a Vértes-hegység térségébe és a Dunakanyarba.

harley_davidson_bp

Június 22-én, csütörtökön elkezdődött Budapesten a fesztivál

Fotó: Harley-Davidson HU/Facebook

A szervezők a motormárka imázsának, a jubileumnak és a nagy érdeklődésnek megfelelő programokkal készülnek Budapesten, a fő helyszínen, a Puskás Ferenc Stadionban is:négy napon keresztül folyamatosak lesznek a koncertek, a rajongókat hat színpadon több mint 50 zenekar szórakoztatja majd. Emellett látványos motoros bemutatók, felvonulások, kaszkadőr-bemutatók és egyéb motoros mutatványok is lesznek, illetve a szórakoztató zónákban interaktív programokkal várják az érdeklődőket.

 

Karintia és a Harley-Davidson

És hogy mi köze Karintiának és a Harley-Davidsonhoz? 25 éve, 1998-ban, a 95. születésnapján hozta először az amerikai motormárka az európai motoros események szezonjának fináléját – és a világ második legnagyobb motoros találkozóját –, a European Bike Weeket a Karintiában található Faaki-tó partjára.

harleywood

A European Bike Weeket a Karintiában található Faaki-tó partján, Harleywoodban rendezik meg 25 éve

Fotó: Harley-Davidson HU/Facebook

Az ingyenes rendezvény azóta is töretlen népszerűségnek örvend, ma már több tízezer ember vesz részt minden évben a fesztiválon, hogy a festői környezetben a legkülönlegesebb motorokkal és a világ minden szegletéből érkező motorosokkal találkozhasson. A fesztivál központjában, a kevesebb mint 10 ezer lakosú kisvárosban, Faak am See-ben mindig jó előre elkelnek a szálláshelyek, de Karintia rengeteg nagyszerű városkával rendelkezik, ahonnan könnyen eljuthatnak a fesztiválra az érdeklődők. A találkozó idejére ráadásul lezárják a tó körüli utakat az autóforgalom elől, így kevés kivétellel csak a motorosok hajthatnak be a helyszínre.

Karintia nemcsak télen várja az utazókat

Karintia azonban nemcsak a motoros fesztivál alatt várja a látogatókat – ezt már Klaus Ehrenbrandtnertől, a Kärnten Werbung igazgatójától tudtuk meg, aki Oskar Hintereggernek, az Österreich Werbung budapesti irodájának vezetőjének köszöntője után megosztott pár információt arról, milyen újdonságokkal várja Karintia idén a látogatókat.

Ugyan a magyarok körében inkább téli desztinációként ismert a hármas határnál – Ausztria, Olaszország és Szlovénia – fekvő tartomány, de a rengeteg tó, a folyók és a hegyi utak miatt nyáron is érdemes felkeresni. A napsütötte délvidék az utóbbi években kifejezetten népszerű a hobbi- és túrakerékpárosoknak szóló kínálatai miatt, de a hegyikerékpárosok is nagyszerű útvonalakat találhatnak maguknak Karintiában. Sok a kerékpárosokra specializálódott szálláshely szerte a tartományban, valamint a Karintia rent e-bike program keretében összesen 60 kerékpárkölcsönző állomáson elérhető több mint 1000 kerékpár is csábítja a biciklis turistákat.A kerékpáros kínálat zászlóshajója egyértelműen a Nagy karintiai tókerülő túra, amely a nagy karintiai tavakat köti össze egymással, útközben nagyszerű kilátóhelyeket és izgalmas látnivalókat kínálva a kirándulóknak.

karintia

A Nagy karintiai tókerülő túra összesen 420 kilométernyi kerékpáros élményt tartogat és 20 karintiai tó is kényelmesen elérhető útközben

Fotó: Österreich Werbung

A túra 2023-ra egy közép-karintiai útvonallal bővült, amely a borok és várak témakörhöz kapcsolódva kínál érdekes célpontokat. A Nagy karintiai tókerülő túra összesen 420 kilométernyi kerékpáros élményt tartogat és 20 karintiai tó is kényelmesen elérhető útközben. Ennek köszönhetően minden szakaszon lehetőség nyílik a fürdőzésre és felfrissülésre. A tavak mellett a Gail, a Dráva és a Glan folyók is nagyszerű strandolási lehetőségeket kínálnak.

Útközben számtalan látnivaló és érdekesség csábít megállóra vagy kisebb kitérőre, ilyen például az Irschen gyógynövényfalu, az Obir-cseppkőbarlang, az erdei kalandpark a Klopeiner See partján, a Möderndorf kastélyban működő Gailtal Múzeum, a Domenig Kőház (Steinhaus Domenig) az Ossiachi-tónál vagy egy hajókirándulás a Weissensee-n, hogy csak néhányat említsünk. Nem beszélve a hangulatos sétányokról és tóparti kerthelyiségekről vagy a lélegzetelállító kilátópontokról, például a világ legmagasabb fából készült kilátótornyáról, a Pyramidenkogelről.

 

A Karintia-kártyával sokat spórolhatunk

Tovább gazdagítja a Karintiában töltött családi vakációt a tartományban található számtalan kirándulóhely és látnivaló, amelyek közül több mint 120 ingyenesen látogatható a Karintia-kártyával. Hajókirándulások, hegyi felvonók és panorámautak használata, múzeumi és állatkerti látogatás, valamint élményfürdőkbe történő belépés egyaránt szerepel az üdülési kártya szolgáltatásai között.

 

Villach tökéletes kiindulópont a túrákhoz

Georg Overs, a Region Villach Tourismus igazgatója Villachról beszélt röviden. A Dráva partján fekvő Villach történelmi városközpontjával ideális kiindulópont bármelyik régióbeli túrához. A Nagy tókerülő túra nyugati részében az Ossiachi-tó és a Millstätti-tó (Millstätter See) napsütötte tópartjai jelentik az első kiemelkedő látnivalókat. A kettő között az Afritzer See és a Feldsee nyújt üdítő változatosságot. A Gailtali-Alpokon keresztül az útvonal eléri a festői, már-már fjordszerű Weissensee-t, majd a Gitschtal kerékpárúton haladva jut el a Pressegger See-hez. Tovább haladva kelet felé a Dobratsch Naturpark mellett térhetünk vissza Villachba.

karintia

Karintiában a Wörthi-tavat is érdemes meglátogatni, ahol a bátrabb utazók kötélen leereszkedhetnek a világ legmagasabb fából készült kilátótornyából

Fotó: Österreich Werbung

A Wörthi-tó is közel található, itt pedig egy különleges programlehetőséggel koronázhatjuk meg a karintiai nyaralást: a bátrabb utazók kötélen leereszkedhetnek a világ legmagasabb fából készült kilátótornyából, a Wörthi-tó fölé magasodó Pyramidenkogelből. A többiek a 75 méteres magasságból nyíló fantasztikus panoráma megcsodálása után egy fedett csúszdán vagy egy lifttel juthatnak vissza a földre.

A karintiai újdonságokról ejtett mondatok után egy karintiai séf által elkészített BBQ-vacsorával, majd whisky-kóstolóval folytatódott az este.