Mindent a pálinkáról Gyulán

Forrás: turizmus.com

 2016. április 13. 15:16

Kóstolókkal, nagyközönségi és szakmai programokkal várja a látogatókat április 15–17-én a Gyulai Pálinkafesztivál, amely idén 17. alkalommal népszerűsíti a magyar pálinkát, a pálinkafőzést, valamint a pálinkafőzéshez kapcsolódó hagyományokat.

A pálinka a magyar emberek nemzeti büszkesége és a magyar gasztronómia kihagyhatatlan tartozéka. Pont ezért a Gyulai Pálinka fesztiválra az ország minden tájéból érkeznek látogatók és egyre népszerűbb a turisták között is a rendezvény.

A Gyulai Pálinkafesztivál nemcsak a látogatók, hanem a szakma képviselői számára is kiemelt jelentőségű. Ebben a jó hangulatú közegben ideális módon köthetnek ismeretséget a fesztiválra látogatók a magyar pálinka előállítóival és munkájuk gyümölcsével, a pálinkával.

A Várkertben megrendezett fesztiválon az ország mintegy húsz pálinkagyártójának több száz termékével ismerkedhetnek meg a látogatók, így megkóstolhatják többek között a Birkás Pálinkafőzde különleges sárgarépa párlatát vagy a helyi Gyulai Pálinka Manufaktúra ágyas cigánymeggy pálinkáját is.

Forrás: gyulaipalinkafesztival.hu

 

A főszereplő pálinka mellett a színpadon fellép az Ismerős Arcok, Majka & Curtis, Kis Grofó, a Kiscsillag, a Bikini, Tolvai Reni, Oláh Gergő, Bódi Guszti és Margó és a hazai pályán játszó Magna Cum Laude együttes is. A rendezvényen megválasztják a Magyar Pálinka Szépét is.

Lesznek szakmai programok is, köztük a Magánfőzők és Bérfőzetők Országos Párlat Versenyének eredményhirdetése. Az első ízben meghirdetett versenyre összesen 332 párlat érkezett. A szakértő zsűri pontozása eredményeképpen 19 aranyérmet, 56 ezüstérmet és 105 bronzérmet osztottak ki a bírálók, és 10 champion is gazdára talált. Megválasztották a legjobb versenymintát is, egy bérfőzető által benevezett párlatot. Az eredményeket a fesztivál keretében, április 16-án 16.30-tól hirdetik ki.

A pálinka jövője című országos szakmai konferencián (április 15.) szó lesz az adózásról, a jövedéki törvények változásáról, a magán-, bér- és kereskedelmi főzés aktualitásairól, a pálinka pozicionálásáról. A konferenciára még lehet jelentkezni az info@gyulaipalinkafesztival.hu e-mail címen.