Mini Bauhaus-ház és virtuális időutazás a DZT-vel

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 23. 13:30

A Bauhaus 100 éves évfordulójának alkalmából a Német Turisztikai Hivatal egy 3D nyomtatóval készített mini Bauhaus-házzal várja a látogatókat az egyetem campusán.

A legendás Bauhaus 2019-ben ünnepli századik évfordulóját, ennek apropóján Európa-szerte és Magyarországon is számos esemény várta és várja az érdeklődőket.

A TINY [BAU] HAUS szeptember 20-ai ünnepélyes megnyitója

Fotó: turizmus.com

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) idei programajánlatai között is kiemelt szerepet kaptak a 20. század meghatározó építészeti iskolájának emlékei – a centenáriumra összeállított, „A modernizmus Grand Tour”-ja nevet viselő tematikus útvonaluk például pontosan 100, a Bauhaus szempontjából meghatározó helyszínt kínál.

A befolyásos művészeti iskola 100. évfordulója alkalmával a DZT megalkotta TINY [BAU] HAUS névre keresztelt saját mini „Bauhaus” épületét is.

A házat az amszterdami DUS építészei kivitelezték 3D-nyomtatási technológiával, újrahasznosítható anyagokból.

A mindössze 8 m²-es épület kapcsolódik az egyre népszerűbb „apró ház” mozgalom trendjéhez is. A funkcionális kialakítás, a lineáris és a geometriai alakzatok, valamint a belső és a külső tér sajátos viszonya mind tipikus Bauhaus jellemzők.

A centenáriumi év során a TINY [BAU] HAUS Párizstól Koppenhágáig Európa számos nagyvárosában bemutatkozik, a budapesti közönség a Sziget Fesztiválon találkozhatott vele először.

A BME K épülete és a könyvtár között felállított házacskát szeptember 20-tól 30-ig nézhetik meg az érdeklődők.

Alföldy György, a BME Építészmérnöki Karának dékánja, Vasáros Zsolt, a BME Ipartanszékének tanszékvezetője, Czeiszing Miklós, a DZT magyarországi képviseletének vezetője és Józsa János, a BME rektora a TINY [BAU] HAUS megnyitóján

Fotó: turizmus.com

A mini épületben VR szemüveg segítségével beleshetnek az építészeti iskola alapítójának, Walter Gropiusnak az eredetivel azonosan berendezett dolgozószobájába is, átélve a Bauhaus kezdetét, a modernista stílus első egységes kompozícióját.

A szeptember 20-ai ünnepélyes megnyitót az egyetemen rendezett Bauhaus-történeti workshop követte a BME Ipartanszéke, a Magyar Tudományos Akadémia és a Német Turisztikai Hivatal támogatásával.

Kapcsolódó cikkek

Tel Aviv is ünnepli a Bauhaust

2019. szeptember 19.

Bauhaus múzeum nyílt Dessauban

2019. szeptember 09.