Tel Aviv is ünnepli a Bauhaust

Forrás: MTI

 2019. szeptember 19. 15:16

Tel-Aviv új Bauhaus-központtal és fesztiválsorozattal ünnepeli a modernista építészeti stílus századik születésnapját.

A csütörtökön megnyíló „Liebling Haus - Fehér Város Központ” nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon.

Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „Fehér várost”. Az új intézményt a tel avivi önkormányzat, a Tel Aviv alapítvány és a német kormány közösen hozta létre.

Bauhaus-épület Tel Aviv központjában

Fotó: Wikimedia Commons

A szeptember 19-től 21-ig tartó megnyitó fesztiválsorozat eseményei egybeesnek a németországi Bauhaus tervező és építészeti iskola megnyitásának századik évfordulójávalés a város „nyitott kapuk” programjával, amikor minden évben egyszer több száz otthon, iroda és intézmény ajtaja nyílik meg egy hétvégére a közönség előtt.

Az idei látnivalók között is rengeteg funkcionalitást hangsúlyozó, a díszes ornamentikát elvető Bauhaus-épület található, amelyek szerkezetében kulcsszerepet kapnak az erkélyek, a belső terek külső kiterjesztése.

2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét.

Az új Liebling Haus - Fehér Város Központ kiállítási tereket, műhelyeket, kutatók irodáit és egy kávézót rejt magában. Az intézmény eseményei és városnéző túrái díjmentesek lesznek, és a központ támogatni fogja az izraeli-német együttműködést is, különösen a fenntartható műemlékvédelemmel kapcsolatos termékekkel kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek

Bauhaus múzeum nyílt Dessauban

2019. szeptember 09.