Soha nem látott Munkácsy-képeket állítanak ki Szarvason

Forrás: MTI

 2023. július 19. 12:56

Félidejéhez érkezett a Munkácsy Most kiállítás Szarvason, ebből az alkalomból 22 új festmény érkezik a tárlatra, köztük még sosem látott alkotások, valamint a művész egyetlen félaktja.

Szombattól látogatható Szarvas történelmének legnagyobb szabású kiállításának második "felvonása", amikor 22 új festmény érkezik a tárlatra Pákh Imre magángyűjteményéből.

Az első periódusban 53 képet láthattak a látogatók két kiállítóteremben, a képcserét követően 32 kép a múzeumban marad és újabb 22 festmény érkezik, amelyek szeptember 10-ig tekinthetők meg. Így a három hónap alatt összesen 75 alkotást láthatnak az érdeklődők, amelyek közül hetet még soha nem mutattak be. A hét kép közül öt az első, egy a második időszakban, egy pedig az állandó szekcióban kapott helyet.

Összesen 22 új festmény érkezik a Munkácsy Most kiállításra

Fotó: Facebook / Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum és Szárazmalom

 

Különlegesség a festőfejedelem egyetlen félakt festménye, hiszen ez a műfaj nem igazán illett Munkácsy repertoárjába, ő alapvetően népi életképeket és szalonképeket festett. Szakemberek sem tudják pontosan, hogy ezt az egy félaktot miért készítette.

Újonnan lesznek láthatóak olyan Munkácsy-tanulmányok, melyeknél a vászon mindkét oldalára festett vagy rajzolt a művész. Érkezik önarckép is a "második felvonásra", valamint például a Krisztus a sziklasírban című festmény.

A Munkácsy Most kiállítás első részét több mint 6300-an nézték meg - közölte Roszik Zoltán, a  kiállításnak helyet adó Tessedik Sámuel Múzeum igazgatója.