Negyedszázada nyílt meg az Egri Sportmúzeum

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. május 02. 14:46

A hevesi megyeháza udvarán található impozáns műemlék épületben működő intézmény Eger egyik különleges turisztikai attrakciója.

A létesítmény 1993-ban nyitotta meg kapuit, és ma már hazánk leglátványosabb sportmúzeumaként tartják számon. A három emeletes épület tizenkét termében a helyi, a hazai és az egyetemes sporttörténelem legszebb emlékeit csodálhatják meg a nézők. A kiállított fotók, a különböző kiadványok, plakátok és egyéb dokumentumok révén az érdeklődők megidézhetik a közeli és távoli múlt ismert, sikeres sportolóit, így az úszók, a vízilabdázók, a küzdősportolók és a labdajátékosok eredményeit.

A korábbi olimpikonok ruhái

Fotó: Mentusz Károly

Láthatják azt a gyűjteményt, amelyet dr. Székely Ferenc a múzeum megálmodója és első igazgatója alapozott meg. A sport iránt érdeklődők egyebek között ízelítőt kaphatnak arról, hogy milyen érmet kaphatott az első újkori olimpián Hajós Alfréd, és végigkövethetik az ötkarikás játékokon részt vett sportolók öltözékeit, továbbá a különféle serlegeket és érmeket is. Felidézhetik a magyar futball fénykorát Puskás Ferenc kiállított labdájánál, de a különleges barangolás közben találkozhatnak Kovács Katalin és Janics Natasa olimpiai bajnokok kajakjaival, Erdei Zsolt - Madár - kesztyűjével és a szintén olimpiai bajnok Kolonics György evezőjével is.

Az úgynevezett  fogadó teremben a legsikeresebb csapat-teljesítmények díjai láthatók. Nem kevésbé az 1896-tól, - az athéni első olimpiától - kezdve a 2000-es Sydney-olimpiáig a Heves megyei sportolók érmei és részvételi jelvényei reprezentálják az öt karikás játékokon elért sikereiket. A többi termekben az egyéni teljesítményt őrző relikviákat, valamint a magyar úszó és vízilabda válogatott nemzetközi díjait mutatják be.

Különleges serlegek és érmek a vitrinekben

Fotó: Mentusz Károly

Az ünnepi esemény köszöntőjében Kovács Cs. Tamás, az egri önkormányzat tanácsnoka méltatta az egykori múzeumalapító dr. Székely Ferenc sportszerető- és szenvedélyes gyűjtőmunkáját. Hangsúlyozta, hogy a következő időszakban arra törekszenek, hogy még több látogatót fogadhassanak a múzeumban.  Ezt követően Lázár Rita Európa-bajnok úszónő, az intézmény igazgatója a gyűjtemény további gyarapításának fontosságát emelte ki. Köszönetet mondott azoknak, akik az elmúlt több mint két évtizedben támogatták a múzeumot és jubileumi emléklapot adott át nekik. Bejelentette, hogy még még az idén több programot is szerveznek a látogatóknak. Munkatársunk kérdésére azt  is elmondta, hogy az eltelt negyedszázad alatt több mint hetvenezer látogatót fogadtak.

A múzeumban egyébként számos játék, kosárlabda palánk is várja az érdeklődőket, az oktatóteremben pedig rendhagyó testnevelés órákat és ismeretterjesztő előadásokat tartanak.