French Rendez-Vous az Európa-bajnokság jegyében

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: Turizmus Panoráma

 2016. június 15. 11:07

A hagyományos májusi „French Rendez-vous” közép-európai workshopra–melynek idén ötödször adott otthont Bécs – a szokásosnál is több francia kiállító érkezett. A kétnapos rendezvényen Franciaország új attrakcióit is bemutatták, de a fókuszban a június 10-én induló, egy hónapig tartó futball-Eb állt.

Franciaország imponáló számaival (2015-ben 84,5 millió turistát fogadott, a turizmusból származó bevételei meghaladták a 48 milliárd eurót, s az ágazat a francia GDP 7,4 százalékát teszi ki) továbbra is tartja két évtizedes rekordját a turisztikai dobogó csúcsán. Idén csupán az egy hónapig tartó futball-Eb-re (melyet 1960 és 1984 után harmadszor rendeznek meg) 2,5 millió szurkolót várnak, 1,1 millióval többet, mint amennyit a 2012-es lengyel–ukrán rendezésű viadalon regisztráltak.

 

Milliárdos bevételek

S hogy mit is profitál az ország turizmusa a rangos sporteseményből? Várhatóan még többet, mint amikor a megszokott mederben zajlik a szezon. Egy felmérés szerint az összbevétel 62 százalékát a stadionokba és a szurkolói zónákba érkező külföldiek kiadásai adják. De készültek előzetes számszaki becslések is: eszerint az Európa-bajnokság mintegy 1,3 milliárd eurós bevételt hoz a francia gazdaságnak, s ebből 1,266 milliárd euró a külföldi szereplőktől, befektetőktől származik: közel 600 millió euró fut be a stadionokba érkező nézők kiadásaiból, utazási költségeiből, fogyasztásából; 200 millió a szurkolói zónák vendégeinek költéséből, a maradék 480 millió a szervezés bevételeiből (UEFA-támogatás az otthont adó francia városoknak, szponzorok díjai stb.) tevődik össze.

A 31 napon át folyó mérkőzések a szállodákra kivetítve mintegy 250 ezer vendégéjszakában realizálódnak, s ebben a számban a turistának felfogható nézők mellett a sportolók, a hivatalos kísérők és a személyzet is benne vannak.

S mivel a mérkőzések Franciaország nagyvárosaiban és turisztikailag is frekventált helyszíneken lesznek, eleve hatalmas szállodai kapacitás állt rendelkezésre, így alig kellett új hotelt építeni, inkább a már meglévők egy részét újították fel.

 

Turistaprogramok szurkolóknak

Viszont a városok turisztikai attrakciói – főleg Bordeaux esetében, ahol most debütál a Garonne folyó partján emelkedő, Cité des civilisations du vin (Borkultúrák Városa) elnevezésű intézmény, s ez időben zajlik a hagyományos nyári borfesztivál (Bordeaux Fęte le vin) is – a szurkolói zónákon kívülre is csábítanak: ilyen például a Louvre-Lensben, kifejezetten az Eb tiszteletére és annak időszakában rendezett RC Louvre című kiállítás, mely összegyűjti és bemutatja a klub és a múzeum szomszédságában található Bollaert-Delelis stadion történetét.
A Nizzai Nemzeti Sportmúzeumban (melynek az Allianz Stadion az otthona) pedig a Góóól című kiállítás tekinthető meg, ez az Eb és a nagy focisták történetét, legendáit dolgozza fel interaktívan.

Még a májusi bécsi workshop gálaestjének a tematikája is a foci-Eb-re rímelt: a vendégek kipróbálhatták tudásukat az óriás csocsóasztalnál, szurkolói mintákat festhettek az arcukra, feldíszíthették saját baseball sapkájukat, sőt szurkolói jelmezversenyen is részt vehettek, vagy bluebox fényképezéssel örökíthették meg szurkolói önmagukat French Rendez-vous kupával a „stadion gyepén”.

 

Biztonság mindenekfelett

Az Eb szervezésében persze minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektetnek a biztonságra. Csak a párizsi agglomerációban az alap­létszám mellett további 3000 katona és 5000 rendőr segíti az ellenőrzéseket. Az UEFA támogatásával 10 ezer hivatásos biztonsági szakembert állítanak szolgálatba a stadionoknál (átlagban 900 fő mérkőzésenként). Kétszeres átvizsgálási rendszert vezetnek be: minden belépőt megmotoznak a stadionnál való sorban állás folyamán (valamint a stadion bejáratától egy km-es vonzáskörzetben), de a tényleges belépés előtt is. A részt vevő csapatok országainak rendőrei is jelen lesznek az Eb-n, főként a kommunikációs problémák áthidalása érdekében.

A magyar külügy továbbá a hazai válogatott csoportmérkőzéseinek helyet adó városokban – Bordeaux, Marseille, Lyon – ideiglenes konzulátust hoz létre, és mobil konzuli védelmet is biztosít.