Nemzeti emlékhely lett a győri Káptalandomb

Forrás: MTI

 2020. március 25. 11:30

Az Országgyűlés március 24-én nemzeti emlékhellyé nyilvánította Győr városának kiemelkedő jelentőségű és egyik legnagyobb történelmi múlttal rendelkező részét, a Káptalandombot.

A látványosságokban bővelkedő ősi városközpont nemcsak neves épületeiről és műemlékeiről lett híres, hanem már az ókorban is fontos, Európa nyugati vidékeire vezető átkelőhelyként volt számon tartva.

A győri Káptalandomb látképe 2020. március 24-én. Elöl a Püspökvár, balról a Brenner János Hittudományi Főiskola, középen a Nagyboldogasszony-székesegyház látható

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Megannyi nevezetessége közül kiemelkedik a Püspökvár, illetve az annak tőszomszédságában felállított Boldogasszonykő. A Győri Bazilika (Nagyboldogasszony-székesegyház) impozáns épülete és benne az egyházmegye egyik legféltettebb kincse, Szent László hermája és a vértanú püspök, Boldog Apor Vilmos emlékkiállítása – olvasható a gyor.varosom.hu oldalon.

A Püspökvár (jobbról) és a Nagyboldogasszony-székesegyház tornya a várfallal övezett győri Káptalandombon, előtérben a Rábával

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A bazilika fontos történelmi pillanata volt, amikor II. János Pál pápa győri látogatásakor itt tartott szentmisét.

Az új nemzeti emlékhelyről további információk ITT találhatók.