Pályázatok és együttműködés az Országos TDM Konferencia fókuszában

Forrás: turizmus.com

 2016. május 18. 19:21

Május 18-án a Magyar TDM Szövetség közgyűlésével kezdődött meg Székesfehérváron a XV. Országos TDM Konferencia, amelynek fókusztémái a GINOP-TDM pályázatok lehetséges hozadékai és a tapasztalatcsere a turisztikai szereplők hatékonyabb együttműködéséről.

A már megszokott módon közgyűléssel vette kezdetét a 3 napos esemény május 18-án. A szövetség szakmai és pénzügyi beszámolóinak egyhangú elfogadása után Semsei Sándor elnök az idei tervekről is beszélt. Ezek között kiemelt szerepet kap a Magyar TDM Szövetség munkaszervezetének és infrastruktúrájának megerősítése, a szövetség által kidolgozott emelt szintű TDM-képzés engedélyeztetése, illetve a TKM (Turizmus Komplex Mutató) rendszerének kidolgozása és elindítása.

A szövetség az elmúlt évet a megerősödésnek szentelte, a háttérben számos egyeztetés és workshop zajlott a megfelelő pályázati kiírások megszületése és a tagság alapos tájékoztatása, igényeinek felmérése érdekében. A munka minden bizonnyal hatékony volt, hiszen a 2015-ös 55-ről 2016-ra a taglétszám 68-ra bővült.

Már a közgyűlés napján ízelítőt kapott a társaság Székesfehérvár gazdag turisztikai kínálatából. A következő két napban a konferencia a tagi visszajelzéseknek eleget téve ezúttal az együtt gondolkodás és a tapasztalatcsere jegyében zajlik majd. Ennek részét képezik a 19-i "fő napon" a hasonló adottságokkal és nehézségekkel rendelkező szervezetek szekcióülései, de a társ szakmai szervezetekkel való együttműködési lehetőségek és kapcsolódási pontok megvitatása is. Szakmai előadások, pódiumbeszélgetés, valamint „TDM-szervezetek a mindennapokban" címmel szekcióülések lesznek terítéken, május 20-án pedig kerekasztaloknál – különböző témákban – zajlik majd kötetlen szakmai eszmecsere.

A május 19-i előadások témái: A turizmusirányítás új rendszere; A TDM-ek lehetséges helye az új turizmusirányítási rendszerben – Semsei Sándor, a Magyar TDM Szövetség elnökének előadásában. Nagy Nikoletta, a Nemzetgazdasági Minisztérium GINOP-projektmenedzsere a GINOP-TDM pályázatok tapasztalatairól tájékoztat. Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ  ügyvezetője Budapest készülő turisztikai stratégiájáról tart prezentációt.

A május 20-i zárónap kerekasztal-beszélgetésein a következő témaköröket járják körbe a turisztikai szakma képviselői:

I. Adatgyűjtés a TKM mutatóhoz, „Hogyan győzzük meg tagjainkat?"
II. Bevált online marketingmegoldások az egyes TDM-szervezeteknél
III. Nemzetközi és hazai pályázati lehetőségek
IV. TDM-ek önfenntartása: saját bevételek, tagdíjak, egyéb bevételi források
V. Innováció – termékfejlesztés, best practice példák, praktikák