Öt év alatt dupláztak a csehek Egerben

Forrás: turizmus.com

 2016. július 19. 15:38

A cseh küldőpiac egyre fontosabb szerepet tölt be Eger turizmusában, a tendenciát felismerve az egri TDM július 18. és augusztus 28. között aktív kampányba kezdett Csehországban.

Míg 2011-ben kevesebb mint 2500 cseh vendég érkezett Egerbe, 2015-ben már több mint 5000 fő. A cseh vendégek átlagosan 3,9 éjszakát töltöttek tavaly a hevesi megyeszékhelyen, ami nemzetközi viszonylatban is kimagasló érték – olvasható az egri TDM-szervezet közleményében.

Az egri TDM tapasztalata szerint a cseh turisták meghatározó része, bár elsősorban nyugat-dunántúli desztinációkba utaznak, hajlandóságot mutat más térség megismerésére is, így például az Észak-magyarországi régióra. Növekvő érdeklődés tapasztalható körükben a kerékpáros térképek, -útvonalajánlatok és -szálláshelyek iránt.

Az erről a területről érkezők közül kevesen beszélnek idegen nyelvet, ezért fontos, hogy rendelkezésre álljanak a térségről cseh és szlovák nyelvű információs kiadványok.

Cseh tévések forgatnak a Juhász Pincészetben

A potenciális utazók elérésére az egyik leghatékonyabb eszköznek mindmáig a kitelepülések számítanak, idén ezért négy csehországi kiállításon és vásáron is képviseltette magát Eger a Magyar Turisztikai Ügynökség Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságával karöltve. A város cseh nyelvű leporellóval, kerékpáros térképpel, illetve az Észak-magyarországi TDM-szervezetek összefogásával 10 ezer példányszámban kiadott cseh és szlovák nyelvű imázskiadvánnyal jelent meg a közönség előtt.

A hagyományos kitelepülések mellett a szervezet új eszközzel is meg kívánja szólítani a csehországi utazókat, július 7–10. között ezért a Magyar Turisztikai Ügynökség prágai külképviselőjének segítségével a TDM egy utazási magazinműsort gyártó cseh TV-stábot látott vendégül Egerben. A csoport 5-6 perc hosszúságú kisfilmeket forgatott a városról a TDM ajánlása szerinti témakörökben (Törökként Egerben, Aktív Eger, Eger borokra hangolva, Eger a gyerekek paradicsoma, Mezőkövesd, Szilvásvárad).

Az első egri film július 18-án került adásba.

 

A szervezet célja, hogy a tartalommal még hosszabb tartózkodási időre ösztönözzenek, illetve újabb utazási témákat és apropókat ajánlanak a cseh utazóknak. A kisfilmek hat, egymást követő hétfőn kerülnek adásba a TV R1 JIH-en, majd ezután ismétlik őket a TV POHODA RELAX, TV ZLÍN, TV DAKR, REGIONÁLNÍ TELEVIZE.Cz helyi csatornákon. A kampánnyal adásonként 250 ezer néző érhető el.

Az Egri TDM jelenleg több tematikus kiadványt is készít, ezek közül a gyerekes családoknak, illetve az aktív kikapcsolódást keresőknek szóló füzeteket cseh és szlovák nyelvre is tervezik adaptálni. Kimondottan a cseh piacokra és vásárokra dedikáltan Hotel, Gyógyvíz, Bor és Pihenés témájú flyerek készülnek. Még az idén csomagajánlatok kerülnek összeállításra a cseh beutaztató irodák felé, illetve megtörténik a kapcsolatfelvétel is ezekkel a szolgáltatókkal.

Cseh tévések a Pasa sátrában