ProWein: minden korábbinál több látogató kóstolt magyar borokat

 2014. március 30. 20:49

Az idei részvételi adatok is igazolják, hogy Düsseldorf minden márciusban a nemzetközi borászati és szeszipari ágazat fővárosává válik. A magyar borok rekord számú szakmai látogató előtt szerepelhettek, idén először a központi kóstolózónában is.

Március 23. és 25. között a 47 országból érkezett 4830 kiállító találkozott a Rajna parti metropoliszban. Az eseményen a világ minden jelentős bortermelő nemzete és borrégiója képviseltette magát. Az egyedülállóan színes nemzetközi választéknak köszönhetően ismét növekedett mind a német, mind a külföldi szakmai látogatók száma, felülmúlt minden eddigit: több mint 48 000, döntően szakmai látogató kereste fel a helyszínt.

A felmérések szerint 97 százalékuk elégedett volt az eseménnyel és szakmailag hasznosnak ítélte látogatását. Nemcsak a kulcsfontosságú európai piacokról, hanem a tengerentúlról érkező érdeklődők száma is növekedett. A vásárigazgatóság tájékoztatása szerint a Kínából és Hongkongból érkezők száma például a duplájára nőtt az előző évihez képest. A látogatók egyharmada először járt a Prowein-on, a kiállítás tehát nem pusztán összegyűjtötte az ágazat szereplőit, de új üzleti kapcsolatok teremtésére is kiváló alkalmat nyújtott. A szakmai látogatók nagy részét kis- és nagykereskedelmi beszerzők tették ki, de számos látogató képviselte a szállodákat, éttermeket is. Több mint 70 százalékuk vezető pozíciót tölt be.

 

A Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága (AMC) által szervezett magyar közösségi stand 225 négyzetméternyi területen, 26 kiállítóval várta a látogatókat. A kialakított kóstolórészben négy kategória borait mutatták be: a furmint, a kadarka és kékfrankos mellett a Nemzeti Borkiválóság Program magyar fajtaborai is megjelentek.

A kiállítás egyik fénypontja a központi kóstolózóna, ahol az évente változó aktuális vezértéma jegyében mintegy 1.000 bort lehet kóstolni. A jelmondat 2014-ben a „Prémium borok – legjobb minőség, legjobb ár" volt. A kiállítás történetében először – az AMC segítségével – a kóstolózónába több magyar borász is bekerült boraival.

Még ebben az évben megrendezik a tavaly elindított kínai testvérrendezvényt Sanghajban november 12. és 14. között. A düsseldorfi következő Prowein 2015. március 13. és 15. között lesz.