Rendhagyó tanulmányút siket utazóknak

 2012. május 17. 16:47

Világszerte több millió siket ember figyelme irányulhat a közeljövőben Magyarországra mint turisztikai úti célra, köszönhetően annak, hogy hazánkba látogattak az amerikai DeafNation szervezet vezetői. A tanulmányút résztvevői május 9-14. között siket emberek életén keresztül nyerhettek betekintést országunk gazdag turisztikai kínálatába a Magyar Turizmus Zrt. és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) együttműködésében, illetve Kósa Ádám EU parlamenti képviselő, a SINOSZ elnökének szakmai támogatásával.

A tanulmányút célja Magyarország mint turisztikai desztináció népszerűsítése volt egy új célcsoport, a siket társadalom körében. Mindemellett a DeafNation vezetői által hazánkban átélt élmények, valamint a siket tisztségviselőkkel, művészekkel való találkozások és interjúk hozzájárulnak ahhoz, hogy közelebb hozzák egymáshoz a különböző országokban élő siket társadalmakat és kultúrákat.
A nemzetközi DeafNation szervezet képviseletében Joel Barish elnök és Anthony Mowl PR igazgató május 9-én érkezett Magyarországra, hogy a siket és nagyothalló emberek életén keresztül ismerhessék meg hazánkat. A Magyar Turizmus Zrt. és a SINOSZ együttműködésében megvalósult hatnapos magyarországi tanulmányút nemcsak turisztikai kincseinket, hanem az itt élő számos tisztségviselő és művész tevékenységét is a résztvevők elé tárta.
A szervezet vezetői interjút készítettek például Kósa Ádám EU parlamenti képviselővel, a SINOSZ elnökével, Parlamenti látogatásuk során pedig Tapolczai Gergely orsszággyűlési képviselő kalauzolta őket. Megismerhették Szabó Gergely siket divattervezőt, a Divatkreátor győztesét, Léh Adrienn siket manökent és fotómodellt, valamint Weisz Fannival, Pécs ,,arcával” és jószolgálati nagykövetével is találkoztak, akivel szabadtéri fotózáson vettek részt. Hogy a csend hangjai hogyan inspirálnak táncra, arról a „Deaflamenco” formáció lelkes tagjainak előadása, valamint a pécsi siket country táncos csoport bemutatója adott tanúbizonyságot.
A tanulmányút résztvevői felkeresték a szekszárdi Ízlelő családbarát éttermet, ahol siket szakács állítja elő a gasztronómiai remekeket, továbbá a Kakasdon élő Bíró Sándor festőművészt. Herenden 4 siket porcelánfestővel találkoztak, de érdekes és hasznos pillanatokat hozott számukra az Artklikk képviselőjével való megismerkedésük is, mely cég a Parlament környékét tette alkalmassá városnézés szempontjából a siketek számára.
A DeafNation vezetői május 11-én részt vettek a SINOSZ elnökségi ülésén, május 13-án pedig Vajda József siket szódagyártó életébe is bepillantást nyerhettek, aki közös lángos sütéssel tette még emlékezetesebbé a látogatást, melyet filmen is megörökítettek.
A tanulmányút további különleges programokat is tartogatott még a DeafNation vezetői számára. Szecessziós budapesti séta, a romkocsmák egyedi hangulatának felfedezése, dél-magyarországi kalandozás és a segway kipróbálása színesítette magyarországi látogatásukat. Olyan vonzerőket is megismerhettek, mint pl. a Várnegyed, a Széchenyi fürdő és annak gépterme, a Memento Park, vagy a Gödöllői Királyi Kastély. 
Joel Barish remélhetőleg sohasem felejti el a Lázár Lovasparkban szerzett első magyarországi lovagló és fogathajtó leckéjét, de a Lánchíd hídmesterével való találkozó, a Lánchíd lánckamrájának felfedezése, továbbá a Bunker túra, a Mátyás templom tornyában tett látogatást és az interakív kürtőskalács sütés során is megtapasztalhatták, mennyi élményt kínál hazánk a siket utazók számára is.
A turisztikai ízelítőből bor és gasztronómiai remekeink sem hiányozhattak. A szervezet vezetői torkoskodtak és főzőleckét vettek Budapest éléstárában, a Vásárcsarnokban, és megtanulták elkészíteni a kürtőskalácsot. Kávé és fagylalt szünetre is maradt idő a sűrű program közepette, méghozzá Európa legrégebbi cukrászdájában.
A tanulmányút sikerében óriási szerepet vállaltak a magyar és nemzetközi jelnyelvi tolmácsok, akik a SINOSZ delegálásában segítették a különleges programok megvalósítását. A DeafNation vezetőit az M1 Esély c. műsora, valamint a Jelnyelvi TV stábja is kísérte.
A két szakember élményei nyomán hamarosan világszerte több millióan értesülhetnek a szervezet honlapján (http://deafnation.com) keresztül azokról a lehetőségekről, amelyeket Magyarország a siket és nagyothalló emberek számára kínál. Joel Barish igen nagy népszerűségnek örvend a nemzetközi siket társadalom tagjainak körében, így biztosan hatalmas visszhangja lesz magyarországi látogatásának. A tanulmányútról készített videók, interjúk, blogok hatékonyan szolgálják majd hazánk pozitív turisztikai imázsának erősítését a DeafNation júliusi világkonferenciáján is, ahol Kósa Ádám „DeafNation Inspirációs Díjat” vesz majd át.