Salzburg idén a hercegérsekek előtt tiszteleg

Forrás: turizmus.com

 2019. február 07. 15:19

Salzburg 2019-ben a város hercegérsekeit ünnepli és W. A. Mozart édesapja, Leopold Mozart születésének 300 éves jubileumára emlékezik.

Salzburgban évszázadokon keresztül a hercegérsekek uralkodtak – ez jelentős mértékben meghatározta a városképet, a kulturális életben pedig a mai napig érezteti hatását. Wolf Dietrich zu Raitenau víziója például az volt, hogy Salzburgot „észak Rómájává” változtassa, ennek érdekében átépíttette a belvárost. Ma az óváros öt tere – a Residenzplatz, a Domplatz, a Mozartplatz, a Kapitelplatz és az Alter Markt – Salzburg legszebb helyei közé tartoznak és a Hohensalzburg erődítménnyel együtt az UNESCO világörökség magját képezik.

A hercegérsekek a kultúra és a művészetek nagy támogatói voltak és megteremtették az alapokat, hogy Salzburg a zene és az ünnepi játékok városává válhasson. A Hellbrunni kastélyt Markus Sittikusnak köszönheti a város, s gróf Kuenburg Miksa Gandolf hercegérsek uralkodása alatt vált Salzburg a barokk zene európai központjává.

A hercegérsekek teremtették meg az alapokat, hogy Salzburg a zene és az ünnepi játékok városává válhasson

Fotó: press.austria.info

 

2019-ben több salzburgi kiállítás is a hercegérsekek munkásságával foglalkozik:

A Hellbrunni kastélyban egész évben várja az érdeklődőket a SchauLust – Markus Sittikus váratlan világa című újjávarázsolt, interaktív kiállítás (www.hellbrunn.at).

2019. május 27-ig tekinthető meg a Dómnegyedben a gróf Kuenburg Miksa Gandolf hercegérsekről szóló időszak kiállítás (www.domquartier.at).

2019. júniusban nyitják meg a Hohensalzburg vár egykori fegyvertárában kialakított új erődmúzeumot. A kiállítás bemutatja az erődítmény építésének történetét, valamint mesél a hercegérsekekről és a középkori életről (www.salzburg-burgen.at).

A Mozart-lakóházban 2019. április 5. és 2020. február 9. között a Leopold Mozart: zenész – menedzser – ember című időszaki kiállítással emlékeznek meg Wolfgang Amadeus Mozart apjának 300. születésnapjáról. Leopold Anton von Firmian hercegérsek alkalmazta Leopold Mozartot a Salzburger Hofkapelle hegedűseként (www.mozarteum.at).

Kapcsolódó cikkek

A világ első kézből

2018. szeptember 21.