Sam Havadtoy kiállítás nyílik a Nemzeti Múzeumban

Forrás: MTI

 2023. június 21. 11:44

A 20. századi képzőművészet tizenegy mesterének képeit alkotta újra Sam Havadtoy; a sorozatból Hommage – Kulturális migránsok címmel csütörtöktől látható kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A tárlat annyiban kapcsolódik a futballhoz, hogy Sam Havadtoy tizenegy olyan alkotót választott a sorozatba, akik saját művészettapasztalatát erősen befolyásolták. Ilyen értelemben ez egy "képzőművészeti világválogatott" – mondta el a kiállítás szerdai sajtóbejárásán Gulyás Gábor kurátor.

Mint hozzátette, a sorozat képeit ihlető alkotók – Max Beckmann, Marc Chagall, Max Ernst, Alexej von Jawlensky, Tamara de Lempicka, Moholy-Nagy László, Piet Mondrian, Pablo Picasso, Mark Rothko, Victor Vasarely és Andy Warhol – mindannyian "kulturális migránsnak" tekinthetők, hiszen életművük jelentős részét szülőföldjüktől távol hozták létre.

Sam Havadtoy kiállítás augusztus 27-éig tart nyitva

Fotó: 123rf.com

 

Sam Havadtoy magát is kulturális migránsnak tartja: Londonban született, gyerekként Magyarországon élt, de fiatalon visszatért Angliába, majd New Yorkba, ahol része lett a város pezsgő művészeti közegének, jelenleg pedig Olaszországban él.

Gulyás Gábor elmondása szerint a tizenegy képet Havadtoy karakteres csipkés technikájával alkotta újra, ráadásul a képek elé illesztett egy fedelet is, amelyet a látogatók szabadon el- vagy visszahúzhatnak.

Sam Havadtoy hozzáfűzte: ez az első alkalom, hogy a csipkeréteggel nem elfedni, hanem felfedni akar valamit.

Mind a tizenegy "kulturális migráns" alkotó művészete különböző kultúrák ötvözete. Aki erre nem nyitott, bezárhatja az újraalkotott képek fedelét, úgy egy tisztán Havadtoy-művet kap - közölte a művész.

Az augusztus 27-éig nyitva tartó tárlaton a megidézett alkotóktól is megjelenik egy-egy mű, minden héten mástól. Az első héten Moholy-Nagy László egy magángyűjteményből érkezett alkotását tekinthetik meg a látogatók.

A kiállítás a budapesti premier után nemzetközi körútra indul, melynek első állomása a milánói Fondazione Mudima lesz, a későbbiekben pedig Velencében és Pozsonyban is látható majd a tárlat.