Petőfi 200 – Szubjektív fotókiállítás nyílik a Capa Központban

Forrás: MTI

 2023. június 19. 14:10

Petőfi utcák népe címmel fotókiállítás nyílik csütörtökön a fővárosi Capa Központban. A tárlat szubjektív képes látlelet a magyar társadalomról, azt mutatja meg, mit látna Petőfi, ha ma indulna vándorútjára.

Petőfiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon, ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk. A Pictorial Collective dokumentarista fotós kollektíva kilenc tagja a Petőfi utcák 266 ezer lakóját fotózta az elmúlt másfél évben. Több ezer kilométert megtéve járták be Magyarországot, Kárpátalját, a Vajdaságot és Erdélyt, hogy megörökítsék a Petőfi utcák életét.

A költő születésének 200. évfordulója alkalmából szervezett tárlaton Bácsi Róbert László, Bődey János, Hirling Bálint, Mohai Balázs, Móricz-Sabján Simon, Pályi Zsófia, Stiller Ákos, Urbán Ádám és Végh László összesen mintegy kétszáz képe és két videómunkája látható.

A kommüniké kitér arra, hogy Petőfi Sándor kultusza már a 19. században nagyra nőtt. A gyorsan nemzeti vátesszé emelt költő iránt senki sem maradhatott közömbös, az összes rezsim róla nevezett el rengeteg művelődési házat, könyvtárat, laktanyát és utcát, az ő nevét viseli a legtöbb utca Magyarországon.

A Capa Központ a legendás Ernst-házban található, a Nagymező utcában

Fotó: Capa Központ

A Pictorial Collective tagjai a Petőfi utcák 266 ezer lakóját fotózták, falvak és városok mellékutcáiban kutakodva.

„Országjárásuk során a fotósok leggyakrabban a szürkeséget szépítgető népi barkácsesztétikával találkoztak, ami gyakran a létbizonytalanságot hivatott elfedni. De vajon fontos, hogy kiről nevezzük el utcáinkat? Hatással van Petőfi szellemisége egy Petőfiről elnevezett általános iskola tanulóira? Petőfi verseiben közérthetően fogalmazott, ahogy a dokumentarista fotográfiák elsődleges jelentése is könnyen dekódolható. Idővel minden fénykép érdekessé nemesül. Próbáljunk meg ezekre a jelenünket ábrázoló fotókra is inkább egy képzeletbeli jövő perspektívájából rátekinteni, tanulságos tapasztalás lehet” – idézte Virágvölgyi Istvánt, a kiállítás kurátorát a közlemény.

A Pictorial Collective: Petőfi utcák népe – Szubjektív fotós látlelet a magyar társadalomról című tárlat együttműködő partnere a Nemzeti Kulturális Alap és a Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium. A kiállítás június 22-től október 1-jéig látogatható a budapesti Capa Központban.

 

(Címlapfotó: petofi200.hu)