Sanghaj szakaszosan kezd újranyitni

Forrás: MTI

 2022. május 16. 11:19

Szakaszonként tervezik engedélyezni az üzletek újranyitását a másfél hónapja vesztegzár alatt álló Sanghajban, miután az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek napi esetszáma fokozatosan mérséklődik a városban.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség tudósítása szerint Sanghaj alpolgármestere vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta: hétfőtől lépésről-lépésre ismét kinyithatnak egyes üzletek.

A Kína fontos pénzügyi központjának számító városban a kereskedelmi célú üzlethelyiségek – például szupermarketek, kisboltok, gyógyszertárak – fokozatosan kezdhetik újra működésüket, míg a piacok és a fodrászati szalonok korlátozott kapacitással tevékenykedhetnek ismét.

Május 22-étől fokozatosan újraindítják a tömegközlekedést, és júniusban térhet vissza az élet a megszokott kerékvágásba.

Az alpolgármester közlése szerint a városban a működő kereskedelmi egységek száma az 1400 alatti mélypontról 10 600 fölé emelkedett. A 25 millió lakosú városban továbbá 5 millióra nőtt a naponta kézbesített megrendelések száma – tette hozzá.

A kínai nagyváros március vége óta áll vesztegzár alatt

Fotó: 123rf.com

A tömegközlekedési hivatal vasárnapi közlése szerint azonban Sanghajban jelenleg egyetlen metróvonal sem közlekedik. A városban élők nagy része pedig egyelőre legfeljebb külön engedéllyel, naponta egy alkalommal hagyhatja el az otthonát, és azt is csak meghatározott ideig, bevásárlás céljából.

A várost teljes egészében március végén vonták vesztegzár alá, ám sok lakónegyed már ezt megelőzően lezárás alatt állt.

Mostanra azonban csupán mintegy egymillióra csökkent azoknak a száma, akik a legszigorúbb szabályok szerint kezelt karanténzónákban laknak.

Azokban az üzemekben, vállalatokban, és egyéb egységekben, ahol már engedélyezték a tevékenység újraindítását, a dolgozóknak zárt rendszerben kell végezniük a munkájukat. Ez azt jelenti, hogy a dolgozókat a munkavégzés helyén kell elszállásolni, és a zárt rendszert egyelőre meghatározatlan ideig nem hagyhatják el.

A kínai járványkezelési stratégia alapján a vírus terjedésének megfékezésére alkalmazott korlátozásokat addig nem enyhítik, amíg a karanténzónákon kívül találnak új vírushordozókat.