Nagyorgona szemtől szemben – új, garantált program indult a Szent István Bazilikában

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2024. január 10. 19:07

Új, garantált programot indított a Szent István Bazilika Nagyorgona szemtől szemben címmel, amelynek bemutatására szerkesztőségünket is meghívták. A 45 perces orgonakoncertek szerdánként hallhatóak, ráadásul különleges helyszínen, a Bazilika karzatán.

A január 10-i orgonakoncertes prezentáció házigazdái Dedák Angéla, a Szent István Bazilika turisztikai vezetője és az orgonakoncertek előadója, Szotyori Nagy Gábor orgonista voltak.

Dedák Angéla elmondta, hogy a szerdai programok 10, illetve 11 órakor kezdődnek, s mivel a koncertek két részből állnak, az orgona szóbeli bemutatásából, majd a zeneművek meghallgatásából, ezért külön angol (10 h) és magyar (11 h) nyelvű programokat hoztak létre, az előadó mindkét esetben Szotyori Nagy Gábor orgonaművész.

Szotyori Nagy Gábor orgonaművész mesél a hangszerről

Fotó: Vajk Brigitta/turizmus.com

Különleges élmény, hogy a vendégek – rövid lépcsőzés után – a Bazilika karzatán közvetlen közelről csodálhatják meg a templom orgonáját, amelyről az orgonaművész mesél, ezt követi a mintegy 20 perces orgonakoncert.

A program repertoárja is választható, az orgonaklasszikusok műsorban főként Händel, Schubert, J. S. Bach, Mendelssohn, Liszt Ferenc ismert orgonaműveiből válogattak, a másik műsorban a barokktól a romantikáig szólalnak meg örökzöld dallamok Händel, Vivaldi, J. S. Bach, Fauré, Franck, Liszt Ferenc és Guilmant műveiből.

Az orgonát a kor legkeresettebb orgonagyártója, Angster József építette, és a világszinten is ritkaságnak számító orgonaház Kauser József tervei alapján Thék Endre bútorgyárában készült

Fotó: Vajk Brigitta/turizmus.com

Mielőtt a lenyűgöző hangszert megszólaltatta, Szotyori Nagy Gábor nekünk is mesélt a hangszerről. Megtudtuk, hogy készítője Közép-Európa egyik legkeresettebb orgonagyártója, Angster József volt, aki tudását Párizsban, a világhírű Cavaillé–Coll orgonagyárban tökéletesítette, ahonnan az akkor elérhető legmagasabb képzettséggel érkezett haza.

Az ő pécsi gyárában hozták létre 1905-ben, az akkor még 65 regiszteres orgonát, amelyet a későbbi évtizedekben további regiszterekkel bővítettek és többször is restauráltak.

Szotyori Nagy Gábor külön felhívta a figyelmünket a különleges és nagyon egyedi díszítésű orgonaházra is, amely világritkaságnak számít, és a századforduló jelentős historizáló alkotója, Kauser József tervei alapján Thék Endre bútorgyárában készült.

Karácsonyi fények január 10-én a Szent István Bazilikában

Fotó: Vajk Brigitta/turizmus.com

Mielőtt a koncert felcsendült, megtapasztalhattuk, hogy az orgona hangutánzó regiszterei révén gyönyörűen utánozza akár a fuvola, akár a klarinét, akár a trombita hangját, és meg tud szólaltatni egy egész nagyzenekart is. A legmélyebben megszólaló sípja 10 méter hosszú, a legmagasabb pedig mindössze 1 cm nagyságú – mondta el Szotyori Nagy Gábor, aki a rendkívül érdekes és informatív előadás után lenyűgöző profizmussal adott elő részleteket az orgonairodalom klasszikusaitól, Händelön, Schuberten és J. S. Bachon át, Liszt Ferencig.

A lenyűgöző előadást megkoronázta a még karácsonyi fényeiben fürdőző Bazilika belső tereinek látványa egy igen különleges perspektívából.

A koncert varázsát fokozza a Bazilika csodás belső tereinek látványa

Fotó: Vajk Brigitta/turizmus.com

A garantált program ára: 9.900 Ft /fő; a maximum létszám 30 fő (de a különleges bemutatót már 2 fő jelentkezésekor is megtartják). Jegyvásárlás online a www.bazilika.jegy.eu oldalon, illetve a Bazilika jegypénztárában (Szent István tér 2. alatt).

A garantált programról további információ Dedák Angéla, turisztikai vezetőtől a  turizmus@basilica.hu e-mail-címen kapható.