A szerzetesek kertjének titkait is felfedezhetjük a Pannonhalmi Főapátság sétáin – podcast

Forrás: turizmus.com

 2023. október 02. 18:45

Ősszel is rengeteg újdonsággal várja a látogatókat a Pannonhalmi Főapátság, melyek közül kiemelkedőek a monostor kulturális, zenei, tudományos és spirituális sokszínűségét bemutató tematikus séták – ezekről Baki László beszélt a Trend FM Turizmus.com műsorában.

A rendhagyó vezetéseken a monostor olyan arcait ismerhetjük meg, amelyek csak különleges alkalmakkor tárulnak fel a vendégek előtt – mondta Baki László, az apátság Tricollis Foglalási Központjának irodavezetője.

A népszerű Barokk Pannonhalma sétán például megtudhatjuk, miért tartják Pannonhalmát ezer éve "kortársnak," hogyan építették újjá a monostort a szerzetesek a török uralom után, de feltárulnak a 18. század első évtizedeiben épített és napjainkban a nagyközönség által ritkán látogatható részek is. Megcsodálhatjuk például a barokk ebédlőt (Refektórium) és a kastély lakosztályt (Prelatúra) is, amelyek a mai napig az itt élő szerzetesközösség mindennap használatos terei.

Egy másik túrán a kövek mesélnek a vendégeknek: a Pannonhalmi Főapátságban ugyanis minden kőnek története van. A Mesélő kövek vezetésen résztvevők megismerhetik a szakemberek által az ország egyik legjelentősebb Ásványtárának tartott pannonhalmi gyűjtemény kiemelkedő darabjait, a kőtár kiállított példányait, és megtudhatnak mindent az apátság mozaikképeiről is.

A Pannonhalmi Főapátság egyik jellegzetes szimbóluma a jövőre 800 éves bazilika 55 méter magas tornya, melyen a monostor életének két jelentős eseménye rajzolódik ki apró darabkákból. Róth Miksa alkotása az alapításnak és a rend 1802-es visszaállításának állít emléket, amikor a közösség fő munkaterületének az oktatást jelölték ki.

Fontos emlék a szerzetesek kertje is: a Pannonhalmi Főapátság Arborétum és Gyógynövénykert az első ismert, történelmi magyar kertünk. A 22 hektáros védett természeti terület 1996 óta a Világörökség része. A kertet bemutató sétán megismerhetjük egyebek mellett a Barokk pavilont, amelyet az 1800-as évek elején még Páter-kuglizóként ismertek. Az atyák ide jártak vasárnaponként gurítani. Az arborétumban 1000 féle növény és 150 madárfaj él, amelyek egy része szimbolikus jelentéssel bír, de erről is többet megtudhatnak azok, akik részt vesznek a sétán. Az is kiderül, hogy a szerzetesek kertje a gyógyítás és a gyógyulás színtere. Receptek, szakkönyvek, kéziratok sora tanúskodik a gyógyító testvérek munkájáról és a gyógyfüvek alkalmazásáról. Ezek a növények tökéletesen felhasználhatók édességekben, erről pedig a programzáró csokoládékóstolón mindenki meg is bizonyosodhat.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg: