A török történelmet táncolták el a Nemzeti Táncszínházban

Forrás: turizmus.com

 2024. január 25. 18:46

Húsz éve sikeres török táncszínházi előadást láthatott a Nemzeti Táncszínház közönsége a Török-Magyar Kulturális Évad keretében január 24-én. A Güldestan/Rosegarden című előadásban eltáncolták a török történelmet.

A fogadásal egybekötött előadáson Gülşen Karanis Ekşioğlu, a Török Köztársaság budapesti nagykövete és Tan Sağtürk, az Isztambuli Állami Operaház és Balett főigazgatója is részt vett.

Az elektronikus és a hangszeres zenével kísért, egyszerre modern és klasszikus látványvilágú táncelőadás az Isztambuli Állami Operaház és Balett egyik legnépszerűbb műve.

A Güldestan térbeli és időbeli utazást jelenít meg, a 17. századi Evliya Çelebi írásaitól a kortárs szerzők műveiig a török irodalmat, a modern ember belső utazásait, az oszmán birodalom idejét, a modern Isztambult, és fontos szerep jut benne a rózsának.

Az eseményen ott volt Gülşen Karanis Ekşioğlu, a Török Köztársaság budapesti nagykövete

Fotó: Török-Magyar Kulturális Évad

A darab meséje egy misztikus aurájú nomád sátorban elevenedik meg. Az előadást a színpadon zenekar kíséri Ara Güler Isztambulról készült fotói között.

A Beyhan Murphy által koreografált, Mercan Dede zenéjére készült művet 2004 óta több mint 20 országban, köztük Hollandiában, Kínában, Németországban, Macedóniában, Boszniában, Algériában, Franciaországban és Albániában is bemutatták.

A Güldestan olyan nagynevű  törökországi fesztiválokon is szerepelt, mint az Aspendos Opera- és Balettfesztivál, a Bodrum Balettfesztivál vagy a Bursa Fesztivál.

A misztikus aurájú előadásban fontos szerepet kaptak a színek és a rózsa is

Fotó: Török-Magyar Kulturális Évad

Az előadás a Százéves barátság és együttműködés elnevezésű program jegyében valósult meg a Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium és a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetsége révén.

A program előtt és után a teremben és az előcsarnokban is Törökországot bemutató videókat és látványterveket vetítettek a résztvevőknek.