Turistákat evakuálnak a Florida felé tartó gigahurrikán miatt

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 31. 12:07

Pénteken este már négyes erősségű volt a Florida felé közelítő Dorian hurrikán. A miami Országos Hurrikán Központ adatai szerint a még a Bahamák felé tartó hurrikán az Atlanti-óceán fölött tovább erősödhet, és az elmúlt 30 év legerősebb vihara lehet.

A legfrissebb előrejelzések szerint a Dorian hurrikán nemcsak Florida keleti partvidékén pusztít majd, hanem várhatóan egész Floridát sújtja, és több napig dúl majd az állam területén. A miami Országos Hurrikán Központ pénteken azt jelezte, hogy Dorian akár olyan pusztító is lehet, mint az 1992-es Andrew hurrikán, amely ötös erősségű viharként, óránkénti 280 kilométeres széllökésekkel ért partot.

A Bahamákon pénteken evakuálták a veszélyeztetett vidékeken élő lakosságot és a turistákat. Hubert Minnis, a Bahamák miniszterelnöke sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet, hogy aki nem hagyja el a területet, az az életével játszik. "Senki ne legyen olyan őrült, hogy dacolni próbál a viharral, nagyon erőteljes, életveszélyes hurrikán fenyeget" – fogalmazott.

Floridában péntek reggel óta az állam egész területén rendkívüli állapot van érvényben, és Ron DeSantis kormányzó kérése után Donald Trump elnök is rendkívüli állapotot hirdetett ki, ami azt jelenti, hogy a déli állam külön szövetségi segítségre is igényt tarthat.A floridai Key Westen és környékén pénteken felszólították a turistákat, hogy – bár a hurrikán várhatóan csak vasárnap este, hétfőn reggel ér partot, de – azonnal hagyják el a vidéket. DeSantis kormányzó péntek esti sajtókonferenciáján közölte: az előrejelzések szerint erős esőzések és áradások várhatók, a kormány arra számít, hogy sok helyütt lesznek áramkimaradások. A szokottnál magasabb dagály már elöntötte a Miami Beach mentén lévő utcákat és házakat.

Az orlandói nemzetközi repülőtér várhatóan hétfőn reggeltől nem fogad és nem indít járatokat a hurrikán miatt

Fotó: orlandoairports.net

Több megyében vasárnaptól kötelező evakuálást rendelnek el. A Cape Canaveral-i Kennedy űrközpontot vasárnap lezárják, vasárnaptól zárva tart az orlandói Disneyworld szórakoztatópark is. Az orlandói nemzetközi repülőtér várhatóan hétfőn reggeltől nem fogad és nem indít járatokat.

Kapcsolódó cikkek

Megvalósul az amerikai álom?

2019. augusztus 21.