Új UNESCO-világörökségek Németországban

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 31. 12:57

Az UNESCO világörökségi bizottságának aktuális döntésével további 5 új helyszínnel bővült Németországban a világörökségek listája.

A Mathildenhöhe Darmstadt művészkolónia mostantól az UNESCO-világörökségeket gazdagítja; emellett pedig a kúravárosok Baden-Baden, Bad Ems és Bad Kissingen további nyolc helyszínnel közösen szintén megkapták a világörökség kitüntető címet mint „nagy európai fürdők”. Ezen felül az úgynevezett SchUM-helyszínek Mainz, Worms és Speyer az európai zsidóság bölcsőjeként, illetve a világörökség-sorozat „A Római Birodalom határai” keretén belül az Alsó-germán Limes és a Duna-Limes déli szakasza szintén felkerült az UNESCO-világörökségek listájára – derül ki a Német Turisztikai Hivatal (DZT) sajtóközleményéből.

Petra Hedorfer, a DZT igazgatótanácsi elnöke szerint: „Az idei újonnan felvett helyszínekkel immár 51 természeti és kulturális világörökség rendelkezik Németországban az „UNESCO-világörökség” minőségi jelzővel. Partnereinkkel, a németországi UNESCO-bizottsággal és az UNESCO-Welterbestätten Deutschland e.V. egyesülettel közösen arra szeretnénk használni az aktuális nemzetközi figyelmet, melyet ezek az emberiség és a természettörténelem ezen jelentős tanúi generálnak, hogy folyamatosan erősítsük az úti cél Németország márkatudatosságát. Így az UNESCO-világörökségi helyszínek fontos része az úti cél Németország márkamagjának.”

Mathildenhöhe Darmstadt művészkolónia

A Mathildenhöhe művészkolónia, amelyet 1899-ben az akkori nagyherceg Ernst Ludwig alapított, a századfordulótól egészen az Első Világháború kezdetéig az európai modern művészet és építészet egyik legjelentősebb központja volt. Az együtteshez tartozik a Joseph Maria Olbrich építész által tervezett Hochzeitsturm (Esküvői torony) – ma Darmstadt városának jelképe és kiváló kilátópont a teljes Rajna-Majna-síkságra –, a Központi Műteremház, amelyben állandó tárlatként a művészkolónia egykori 23 tagjának műveit láthatjuk. Kiemelkedő látványosság az óriási platánligettel és számos szoborral rendelkező parkban az Orosz kápolna és a Liliommedence.

Európa jelentős kúravárosai

Hét európai ország tizenegy helyszíne képezi az „Európa jelentős kúravárosai” nemzetek közötti projektet, amely most része lett az UNESCO-világörökségeknek. A németországi helyszínek Baden-Baden, Bad Ems és Bad Kissingen mellett a cím részesei Spa, Vichy, Bath, Baden bei Wien, Montecatini, illetve a cseh Františkovy Lázně, Karlovy Vary és Mariánské Lázně is.

badkissingen

A koronavírus-járvány előtti időszakban Németország 8,4 millió nemzetközi vendégéjszakát számolt a gyógy- és kúravárosokban, amely az beutazási összvolumen kilenc százalékát teszi ki

Fotó: Stadtarchiv Bad Kissingen/UNESCO

A DZT aktuális German.Spa.Tradition. kampánya a figyelem középpontjába állítja Németország több mint 350 kitűntetett kúravárosát és gyógyfürdőjét, illetve azok kulturális hagyományait és a minőségi orvosi és wellness-kínálatát. A koronavírus-járvány előtti időszakban Németország 8,4 millió nemzetközi vendégéjszakát számolt a gyógy- és kúravárosokban, amely az beutazási összvolumen kilenc százalékát teszi ki.

SchUM-helyszínek Mainz, Speyer és Worms

Az úgynevezett SchUM-városok Mainz, Worms és Speyer szövetsége – a név a városok héber kezdőbetűiből alakult ki – az európai zsidóság bölcsőjének számít. A SchUM-helyszínek része, amelyek most a világörökségi címmel gazdagodtak, a Speyeri Judenhof, a Wormsi Zsinagóganegyed, illetve Worms és Mainz régi zsidó temetői is.

Az alsó-germán Limes

A világörökség-sorozat „A Római Birodalom határai” keretén belül az alsó-germán Limes szintén világörökség lett. Az antik határerődítmény 400 kilométeres része a Rajna mentén fut a Rajna-vidék–Pfalzban található Rheinbrohltól Észak-Rajna–Vesztfálián át egészen Katwijkig a holland tengerparton. A római provincia és a szabad Germánia közötti természetes határvonalat a folyó képezte. A római élet 44 helységben, várban, légiós táborban és templomlétesítményben folyt – ezek olyan mai nagyvárosok gyökereit alkotják mint Köln és Bonn.

Duna-Limes (déli szakasz)

A kereken 600 kilométer hosszú Limes-szakasz a Duna folyását követve a mai bajorországi Bad Göggingtől Ausztrián át egészen Szlovákiáig terjed. Az egykori létesítmény részei mind a mai napig láthatóak és óvatos módon a turizmus részévé válhatnak – mint például a ‚document niedermünster‘ ásatási helyszín vagy a ‚Porta Praetoria‘ Regensburgban.